Noi modificări în Codul Muncii: repausul săptămânal al salariaţilor

Codul Muncii a fost modificat din nou, de aceasta dată printr-o clarificare referitoare la repausul săptămânal al salariaţilor.
modificari-in-codul-muncii-repausul-saptamanal-al-salariatilor-floteauto

Potrivit Legii nr. 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, apărută în Monitorul Oficial, partea I, nr. 316 din 8 Mai 2015, „repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica”.

modificari-in-codul-muncii-repausul-saptamanal-al-salariatilor-floteauto
Noua prevedere stipulează că „repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive”

„Formularea regăsită în trecut în Codul Muncii „repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbata şi duminica”, era ambiguă şi permitea interpretări ce puteau fi în dezavantajul salariaţilor”, consideră Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.

Potrivit acesteia, clarificarea este binevenită în piaţa muncii, deoarece ajută la o înţelegere uniformă atât de către angajat, cât şi de către angajator a prevederilor legate de acest drept al angajatului: repausul săptămânal.

„Mai mult de atât, aplicarea prevederii poate fi acum controlată mult mai uşor şi de către inspectorii ITM, având în vedere că noua formulare aduce cu sine o uniformitate a viziunii asupra subiectului”, conchide Maria Cojocariu.

 

 

Adaugati comentariu