Motivul pentru care RATB nu poate primi bani pentru tramvaie şi autobuze

RATB nu poate accesa fonduri europene pentru achiziţia tramvaielor şi a autobuzelor, pentru că nu are statut de societate comercială, într-o situaţie asemănătoare fiind Metrorex şi RADET.ratb-troleibuz-floteauto

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu, pentru modernizarea transportului public sunt disponibile 130 de milioane de euro, prin intermediul fondurilor europene. Dar, pentru ca o entitate să le poată accesa, trebuie să aibă statut de societate comercială în subordinea autorităţilor publice locale, cu contract de servicii publice.

RATB nu poate primi un euro pentru tramvaie şi autobuze pentru că este regie autonomă. Are 130 milioane euro prin programele europene şi stăm şi nu le folosim. Trebuie să fie societate comercială a Primăriei, să aibă contract de servicii publice. Ca orice societate comercială în care să se spună „atâţia lei pe kilometru”, a explicat Aura Răducu.

Aceasta a dat exemplul Poloniei care a cumpărat 100 de tramvaie în urmă cu câteva luni.

„Trebuie ca instituţiile noastre să intre într-un ritm normal. Polonezii au cumpărat acum câteva luni 100 de tramvaie. Noi nu putem să cumpărăm tramvaie. La fel şi Metrorex – nu putem să cumpărăm echipamente pentru că nu are contract de servicii publice şi Ministerul Transporturilor nu poate să încheie cu Metrorex pentru că este un transport de interes local. Pentru modernizarea RADET sunt 78 milioane euro fonduri, dar nimeni nu foloseşte aceşti bani”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.

 

 

Adaugati comentariu