Noile modificări ale Codului Fiscal

Ministerul Finanţelor a anunţat că în şedinţa Guvernului de astăzi, 26 octombrie 2017, a fost dezbătută în primă lectură Ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal.
amânarea ratelor

Potrivit textului ordonanţei, impozitul pe venit se reduce de la 16% la 10% pentru următoarele categorii de persoane/venituri: salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate, drepturi de autor şi cabinete individuale (ex. avocaţi, medici, notari), chirii, dobânzi, arendă, premii, activităţi agricole, investiţii şi venituri din alte surse.

Această ordonanţă aduce noutăţi importante şi în ceea ce priveşte reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora de la angajatori la angajaţi. Nivelul contribuţiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. Acestea din urmă vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratorie pentru muncă.

De asemenea, o altă simplificare adusă de această ordonanţă în privinţa trecerii contribuţiilor sociale către salariaţi constă în faptul că din cele 9 contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator vor rămâne doar 3:

  1. Contribuţia pentru pensie (CAS) – plătită pentru salariat,
  2. Contribuţia pentru sănătate (CASS) – plătită pentru salariat,
  3. Contribuţia asiguratoare pentru muncă – suportată de angajator.

Totodată, menţionăm că scad contribuţiile pentru condiţiile la pensie pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă:

  • CAS pentru condiţii deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29% (-2,3pp);
  • CAS pentru condiţii speciale de muncă scade de la 36,3% la 33% (-3,3 pp).

În privinţa românilor care desfăşoară activităţi independente (medicii, avocaţii, notarii, jurnaliştii, scriitorii, artiştii etc.), aceştia nu vor mai plăti contribuţii sociale raportate la sumele obţinute din aceste activităţi. Aceste contribuţii se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.

Alte măsuri prevăzute de Ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, dezbătută în şedinţa de guvern de astăzi sunt:

– Creşterea deducerilor personale pentru cei cu salarii mici cu peste 60%. Pentru cei cu salariul minim şi care nu au persoane în întreţinere deducerea personală creşte de la 300 lei la 510 lei. Pentru fiecare persoană aflată în întreţinere, deducerea creşte de la 100 lei la 160 lei;
– Majorarea plafonului pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, de la 500.000 de euro la 1 milion euro, şi includerea în acest sistem de impozitare a tuturor contribuabililor care desfaşoară activităţi exceptate în prezent;
-Transpunerea Directivei UE 1164/2016 privind externalizarea profiturilor prin:
+limitarea deductibilităţii dobânzilor;
+introducerea impozitării la ieşire, măsură care previne erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afara României;
+introducerea regulii antiabuz ce va permite autorităţilor române să refuze
contribuabililor beneficiile fiscale obţinute din aranjamente abuzive;
+introducerea normelor privind societăţile străine controlate (SSC) ce au ca scop împiedicarea evitării plaţii impozitelor prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.
– Extinderea confiscării şi asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune comercializând produse accizabile nemarcate – alcool şi produse din tutun;
– Clarificarea faptului că sancţionarea unui agent economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA este posibilă doar dacă există probe că acesta avea informaţii certe despre activitatea firmelor evazioniste cu care a intrat în relaţii comerciale.

 

 

Adaugati comentariu