restituirea taxelor auto
Home Administrare flote Fiscalitate Modelulul cererii de restituire a taxelor de poluare, aprobat

Modelulul cererii de restituire a taxelor de poluare, aprobat

Pentru restituirea sumelor provenite din încasarea ilegală, de către stat, a taxelor de poluare, autorităţile au reuşit să facă doar doi paşi din trei. După aprobarea cadrului legal şi a modelului de cerere, mai sunt necesare normele metodologice de aplicare, adică tocmai procedura de rambursare.

Executivul a adoptat, în data de 4 august 2017, Ordonanţa de Urgenţă nr 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule. OUG a intrat în vigoare în data de 7 august.

Potrivit actului normativ, nivelul dobânzii va fi cel prevăzut la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. Adică, va fi de 0,02% pentru fiecare zi.

Pentru a intra în posesia banilor, trebuie completată o cerere, a cărui model a fost aprobat, prin Ordinul comun nr. 1.144/1.672/2017, de Ministerul Mediului şi Ministerul Finanţelor Publice, fiind publicat în Monitorul Oficial în data de 24 august 2017.

Potrivit OUG 52/2017, normele metodologice de aplicare vor fi adoptate, la rândul lor, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acesteia, adică la începutul lunii octombrie 2017.

Abia după aceea, românii vor putea să-şi ceară banii încasaţi ilegal, însă rambursarea nu se va face imediat, ci conform unui un calendar stabilit tot în OUG 52/2017.

Potrivit actului normativ, restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr.207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:

– pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018;

– pentru timbrul de mediu pentru autovehicul, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

măsurile fiscal-bugetare
FiscalitateJuridic

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Modificări de ultim moment

Guvernul a aprobat, luni, proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, după ce...

Impozitul pe cifra de afaceri
Fiscalitate

Impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact pentru companii. Sectorul auto, printre cele mai afectate

Impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact pentru...

fiscal
Fiscalitate

Cele mai importante propuneri de modificare a Codului Fiscal explicate de consultanții de la Deloitte. Când intră în vigoare

Proiectul de Lege publicat în data de 19 septembrie 2023 privind unele...

impozit special
Fiscalitate

Noile măsuri fiscale. Impozit special pe autoturismele cu o valoare de achiziție individuală de peste 375.000 lei

Persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în...