Mobilitate electrizantă zilnică

La începutul lunii Iulie s-a inaugurat în Băneasa Business & Technology Park cea mai puternică stație publică de încărcare electrică din București. Acesta este primul pas prin care companiile aflate în zonă pot să-și extindă mobilitatea, dar fără să polueze. Mai mult, stația este disponibilă gratuit pentru orice utilizator de mașini electrice.

Mobilitatea electrică este ceea ce ieri putea părea doar un vis, dar astăzi este din ce în ce mai aproape de realitate. Partea cea mai bună a ecuației este că nici măcar nu mai trebuie să cumpărați o mașină electrică pentru a putea face deplasări ecologice; puteți închiria un astfel de vehicul și, mai mult, puteți să-l închiriați doar pentru câte zile, ore sau minute aveți nevoie.

Sistemul de car-sharing oferit de cei de la firma Pony din Cluj-Napoca a venit și în București. Pentru început, compania clujeană vrea să pună la bătaie 15 autoturisme electrice BMW i3 urmând ca, treptat, să-și extindă flota. Ambiția celor doi clujeni care au pus bazele Pony Car Sharing este de a ajunge la un număr de 800 de vehicule în Capitală. Visul lor, deși ambițios, este chiar realizabil. Statistic vorbind, Bucureștiul ar avea nevoie de peste 1000 de autoturisme în sistem car-sharing. Utilizatorii înregistrați pot să închirieze vehicule cu prețuri de la 2 lei pe minut dar pot beneficia de mai multe reduceri în funcție de timpul de utilizare, viteza de deplasare și multe alte aspecte. Cert este că, în urma unui calcul sumar, am ajuns la concluzia că acest sitem de car-sharing este o soluție foarte eficientă pentru aceia care nu vor să meargă cu mașina la serviciu, dar o fac pentru că de acolo au de făcut mai multe drumuri și nu pot merge cu mijloacele de transport în comun.

Cei doi întreprinzători, Demis și Julian, au pornit această afacere anul trecut în Cluj-Napoca cu vehicule clasice, cu motoare cu ardere internă. Acum se extind spre o flotă de vehicule electrice, mult mai fezabile pentru proiectele pe care le au în derulare. Majoritatea închirierilor în sistem car-sharing sunt necesare pentru deplasările urbane, iar autoturismele electrice sunt și cele mai rentabile în acest sens. O altă idee a celor doi este de a ajunge la sistemul de free-float, asta însemnând că mașina poate fi luată dintr-un punct și lăsată în alt punct de unde ar putea să o ia altcineva mai departe. Referindu-se la motivele pentru care Pony a ales BMW i3, aceștia au răspuns că „i3 este un adevărat statement. Oricine o vede înțelege că este vorba despre o mașină electrică. Nu o poate confunda cu una diesel.”

Dana Popescu, manager BMW i România, explica „BMW i3 s-a dovedit o alegere foarte interesantă pentru programele de car shring din Europa de Vest şi Statele Unite. Prin programul DriveNow, mai bine de 150.000 de clienţi au avut posiblitatea să conducă electric, acoperind deja peste trei milioane de kilometri. Suntem foarte încântaţi de colaborarea cu Pony Car Sharing care a dezvoltat un pachet de servicii modern, la nivelul celor oferite de BMW în alte părţi ale lumii”.

Adaugati comentariu