Advertisement

persoanelor fizice
Home Administrare flote Asigurări Inspectorii de Specialitate Daune în asigurări vor avea un standard ocupaţional

Inspectorii de Specialitate Daune în asigurări vor avea un standard ocupaţional

Institutul de Studii Financiare (ISF) a elaborat primului său standard ocupaţional – Inspector de Specialitate Daune, cod COR 241248 – în scopul profesionalizării unor ocupaţii specifice industriei asigurărilor, conform propriului statut.

Standardul a fost elaborat de echipa ISF cu sprijinul unor specialişti din domeniul vizat și a obţinut avizul a două asociații profesionale: Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) și al Asociației Constatatorilor și Lichidatorilor de Daune din Evenimente Rutiere (ACLIDER).

Standardul Ocupaţional include necesarul de competențe cheie pentru ocupația de „Inspector de specialitate daune”, corespuzătoare unui nivel de calificare 6 conform Cadrului European al Calificărilor (EQF) şi stabileşte un plan de pregătire profesională pentru persoanele care doresc să activeze în acest domeniu. Standardul stabileşte un nivel de competenţe profesionale tehnice specifice activităţii, competenţe de relaţionare,comunicare, dar şi criterii de evaluare a competențelor necesare.

Standardul a trecut de etapa de verificare tehnică şi validare din partea Comitetului Sectorial Finanţe, Bănci, Asigurări şi urmează să fie depus la Autoritatea Naţională a Calificărilor în vederea aprobării de către aceasta pentru a putea fi aplicat la nivel naţional.

Acest standard reprezintă un prim pas dintr-un proces continuu, asumat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prin Institutul de Studii Financiare (ISF), de creştere a profesionalizării ocupaţiilor specifice activităţilor din domeniul asigurărilor, pensiilor private şi pieţei de capital. Acest aspect se realizează prin definirea unor profile de ocupaţii, a unui set unitar de competenţe profesionale care trebuie obţinute prin intermediul dezvoltării/ actualizării de standarde ocupaţionale.

standard-ocupational-floteauto

Institutul de Studii Financiare, fondat de către ASF, oferă programe educaționale de specializare/ perfecționare și dezvoltare personală pentru cei care își desfășoară activitatea sau care intenționează să activeze pe piața financiară non-bancară. De asemenea, ISF are programe pentru dezvoltarea și certificarea de competențe, inclusiv asigurarea managementului calității activității de formare profesională la nivelul pieței financiare. ISF își propune să devină centru de excelență în domeniul studierii piețelor de profil și derulării programelor de formare profesională pentru asigurarea competențelor, aptitudinilor și cunoștințelor personalului din sectorul financiar.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...

RCA
Asigurări

BAAR: Costurile cu piesele pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34%

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au...