Ministrul Muncii: Plăţile pentru şomajul tehnic se vor face cât mai rapid


Potrivit acesteia, agenţiile judeţene sunt pregătite să proceseze aceste cereri, imediat ce firmele depun cererile.
„Ne-am mobilizat cu toţii, toate agenţiile judeţene din ţară, suntem gata să procesăm aceste cereri cât mai repede cu putinţă, de la începutul lunii aprilie, de aşa manieră încât aceşti oameni aflaţi la limita suportabilităţii din punct de vedere financiar să nu trebuiască să aştepte după stat până la primirea banilor.(…) Termenul prevăzut în Ordonanţă este de maximum 30 de zile, dar suntem oameni responsabili, ne dăm seama de ce se întâmplă în ţară şi vom face de aşa maniera încât să se facă plăţile cât mai rapid, pe măsură ce documentele se depun”, a explicat Violeta Alexandru.
Citeşte şi:
Noile măsuri economice şi sociale, publicate în Monitorul Oficial
Angajatorii trebuie să îi înregistreze în REVISAL pe acei angajaţi cărora vor să le suspende contractul de muncă şi, la finele lunii martie, se pot prezenta la AJOFM cu o cerere, o declaraţie şi cu lista angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic.
„Tot ce trebuie făcut în acest moment este o primă organizare în interiorul companiilor pentru a-şi pregăti aceste evidenţe de sfârşit lună martie, urmând să se prezinte cu ele la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Dacă firmele sunt în categoriile menţionate de decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, sunt firme închise gen restaurant, cafenea, salon de înfrumuseţare (…) pe baza unui certificat pe care Ministerul Economiei îl eliberează se pot prezenta la AJOFM direct. Cei a căror activitate este direct afectată, lucru dovedit prin scăderea încasărilor cu 25%, în baza declaraţiei pe care o depun şi a listei angajaţilor aflaţi în şomaj, se pot prezenta la AJOFM. Documentele se pot depune şi online”, a mai arătat ministrul Muncii.
CITEŞTE ŞI:
Guvernul va adopta măsuri de sprijin şi pentru industria auto
Peste 300.000 de companii vor fi afectate de coronacriză