Advertisement

Mercedes-Benz Vans
Home Piaţa auto Flotă verde Mercedes-Benz Vans. SUSTAINEER inovează din nou

Mercedes-Benz Vans. SUSTAINEER inovează din nou

Ultimul model de autovehicule comerciale ușoare fără emisii de la Mercedes-Benz Vans, SUSTAINEER, produce propria electricitate verde și poate îmbunătăți activ calitatea aerului în orașe.

În 2021, prin platforma tehnologică SUSTAINEER (Sustainability Pioneer), Mercedes-Benz Vans a oferit o viziune clară asupra modului în care viitorul sustenabil ar putea arăta în traficul urban. Acum, autovehiculul comercial ușor complet electric îmbunătățit, bazat pe modelul Mercedes-Benz eSprinter, prezintă patru soluții noi, inovatoare, pentru creșterea calității vieții în orașe, conservarea resurselor, protejarea mediului și îmbunătățirea sănătății și gradului de concentrare a conducătorului auto.

Acestea includ o grilă a radiatorului cu închidere automată, un scaun cu funcție de mobilizare pentru corpul șoferului, aplicația dedicată conducătorului auto (Driver Coaching app), cât și elemente noi de încălzire la interior. Caracteristicile deja familiare de la modelul anterior, de exemplu filtrele fine de praf poziționate în partea din față și sub caroserie, un panou solar pe acoperiș și componente realizate din materiale reciclate sunt utilizate în continuare. Inovațiile și soluțiile tehnice prevăzute în SUSTAINEER au fost concepute luând în calcul posibilitatea producției de serie, astfel încât utilizarea lor în modelele viitoare de autovehicule Mercedes-Benz Vans să fie posibilă.

Noile elemente de încălzire ale SUSTAINEER îmbunătățesc eficiența termică

Din cauza cererii mari de energie termică cauzată de cabina mare a conducătorului auto, deschiderea și închiderea constantă a ușilor în timpul opririlor pentru livrări, sistemele convenționale de încălzire ale autovehiculelor au un efect semnificativ asupra autonomiei autovehiculelor comerciale ușoare electrice. Sustaineer duce lucrurile mai departe și direcționează căldura exact acolo unde este nevoie – spre conducătorul auto. În plus, există și alte măsuri eficiente de gestionare termică ce pot crește și mai mult autonomia unui autovehicul comercial ușor electric precum eSprinter – un beneficiu major pentru serviciile de curierat, expres și colete (sectorul CEP).

Mercedes-Benz Vans

Pe lângă scaun, volan și centura de siguranță, suprafețele de pe ușa conducătorului auto, din zona picioarelor și de pe ornamentele coloanei de direcție pot fi încălzite electric în noul SUSTAINEER. Elementele de încălzire a suprafeței din proximitate sunt realizate dintr-un strat de argint-carbon conductiv electric imprimat pe un material textil de tip fleece.

Datorită temperaturilor ridicate ale suprafeței, confortul termic este asigurat de căldura radiată aproape de corp, îmbunătățind astfel eficiența sistemului de încălzire. Un alt avantaj față de sistemele obișnuite, în care interioarele se răcesc relativ repede în timpul proceselor de descărcare, este că suprafețele rămân calde – un beneficiu de neprețuit la intrarea în autovehicul pe vreme rece.

Scaunul cu funcție de mobilizare

La serviciu sau în timpul liber, stăm jos prea des și prea mult timp. Perioadele lungi petrecute stând jos pot cauza din ce în ce mai multe prejudicii sănătății, de la dureri de spate la deficiențe psihologice, cum ar fi oboseala și o reducere a abilităților cognitive. Astfel de consecințe pot fi prevenite prin schimbarea regulată a poziției pe scaun. Prin urmare, Movement Scientist recomandă mici schimbări frecvente de poziție pentru a proteja corpul de stres prelungit, unilateral . Cu ajutorul scaunului cu funcție de mobilizare, Mercedes-Benz Vans a transferat acum acest principiu pe scaunul șoferului.

În acest scop, camerele de aer sunt integrate în șezutul și în spătarul scaunului cu funcție de mobilizare în noul SUSTAINEER. Acestea sunt umflate și dezumflate special pentru a induce mișcarea și rotația în corpul conducătorului auto. Diferite secvențe care imită mersul și înclinarea asimetrică sau simetrică a bazinului activează diverse zone ale camerelor de aer și formează astfel baza unui program variat de mobilitate. În dezvoltarea noului scaun au fost implicați, printre alții, medici, kinetoterapeuți și oameni de știință din domeniul sportiv. Ca urmare, rigiditatea musculaturii spatelui poate fi redusă și se poate obține un efect pozitiv asupra sarcinii fizice ridicate a conducătorilor auto.

Mai mult, scaunul cu funcție de mobilizare nu numai că favorizează starea de bine a șoferului, dar oferă și o senzație plăcută în același timp. La fel ca multe componente interioare, suprafețele scaunelor sunt realizate din materiale reciclate de înaltă calitate. Utilizarea acestor materiale conservă resursele și reduce amprenta de carbon.

Aplicația Driver Coaching ajută la optimizarea stilului de condus

Fiecare conducător auto știe că dacă accelerează des și puternic, va crește consumul de combustibil al autovehiculului. Desigur, problema este mai complexă. Pe lângă modul în care este utilizat autovehiculul, și în special comportamentul conducătorului auto, încărcătura, condițiile de funcționare, tipul de caroserie, factorii climatici și topografici au un impact asupra consumului de energie și, prin urmare, asupra costurilor de operare ale unui autovehicul sau ale întregii flote. Acești factori joacă un rol important, în special în sectorul autovehiculelor comerciale ușoare.

Aplicația Driver Coaching dezvoltată de Mercedes-Benz împreună cu WITTE: digital – parte a WITTE Automotive GmbH – înregistrează și evaluează toți acești factori pentru a asigura comparabilitatea stilului de condus și obiectivitatea în cadrul unei flote. În operațiunile de zi cu zi, această soluție personalizată pentru flotele de autovehicule comerciale ușoare acționează ca un „asistent inteligent” și oferă conducătorilor auto asistență specifică în optimizarea stilului lor de condus. Scopul: îmbunătățirea semnificativă a autonomiei operaționale și conservarea resurselor. Pe lângă feedback-ul personalizat privind stilul individual de condus, este inclus un program de instruire și gamification care motivează un condus mai eficient. În plus, utilizatorii au opțiunea de a personaliza aplicația și de a o adapta la nevoile lor cu ajutorul diferitelor module – de exemplu pentru planificarea încărcării și a rutelor, integrarea planificării de resurse pentru întreprinderi și manipularea documentelor mărfii. Viziunea de produs a acestei viitoare aplicații va fi prezentată în SUSTAINEER. Soluția este în curs de dezvoltare și nu este încă un produs comercializabil. În cursul dezvoltării ulterioare, pot fi aduse modificări produsului prezentat. Aplicația nu trebuie utilizată în timpul condusului.

Tehnologie modernă de filtrare pentru reducerea emisiilor de praf fin

Calitatea aerului este un factor cheie pentru calitatea vieții urbane. Alături de emisiile de CO₂, traficul rutier produce niveluri semnificative de poluare cu particule. Pentru a minimiza și mai mult pătrunderea particulelor prin abraziunea anvelopelor, plăcuțelor de frână și asfaltului, din 2021 SUSTAINEER are două filtre de praf fin care au fost dezvoltate în cooperare cu specialistul în filtrare MANN+HUMMEL. Modulul frontal și filtrele de sub caroserie reduc emisiile de particule fine în imediata apropiere a autovehiculului până la o dimensiune a particulelor de zece micrometri (PM10), cu peste 50% – 30% la încărcare și 15% în timpul condusului. Eficacitatea filtrării este crescută și mai mult atunci când există o densitate mai mare a prafului fin în mediu. Astfel, în zonele urbane mai poluate, sunt filtrate cantități mult mai mari de particule.

Mai multă autonomie și costuri de operare mai mici prin optimizarea aerodinamică

Două inovații din domeniul aerodinamicii contribuie, de asemenea, la o eficiență mai mare a SUSTAINEER. Pe de o parte, platforma tehnologică are un capitonaj din panouri aerodinamice aproape complet sub caroserie- aspect mai des întâlnit în sporturile cu motor. Acestea sunt alcătuite din polipropilenă reciclată, precum și din plastic pe bază biodegradabilă din deșeuri menajere și resturi de anvelope. În plus, obloanele automate ale grilei radiatorului se închid automat la o viteză de 60 km/h și astfel reduc rezistența aerului. Acest lucru aduce multiple avantaje: conducătorii și operatorii de autovehicule beneficiază de mai multă autonomie și costuri de operare mai mici.

Mercedes-Benz Vans are o strategie de afaceri durabilă

Mercedes-Benz cunoaște avantajele ecologice și economice ale autoutilitarelor electrice cu baterie și se pregătește să devină complet electric până la sfârșitul deceniului – unde condițiile pieței permit. În plus, ca parte a strategiei sale de afaceri durabile „Ambiția 2039”, Mercedes-Benz Vans urmărește obiectivul de a face autovehiculele comerciale ușoare noi neutre din punct de vedere al emisiilor CO₂ de-a lungul întregului lanț valoric până în 2039 – de la dezvoltare, rețeaua de furnizori, producția internă și electrificarea produselor la energii regenerabile pentru faza de utilizare a autovehiculelor electrice, și în final, reciclare. Începând cu 2022, producția va fi neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon la toate fabricile de autovehicule comerciale ușoare deținute de companie din întreaga lume și va folosi numai electricitate din surse regenerabile.

Mercedes-Benz Vans și-a consolidat aspirația de lider pentru electromobilitate în strategia sa și electrifică sistematic toate modelele. Astăzi, clienții, operatorii de flote și carosierii pot alege deja dintre patru modele electrice cu baterii: eVito Furgon, eSprinter, eVito Tourer și EQV. Portofoliul electric va fi extins și la segmentul de autovehicule comerciale ușoare compacte cu eCitan și EQT. Acesta este doar următorul pas pe drumul către un viitor complet electric.

 

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, noiembrie 2022)

 

 

CITEȘTE ȘI:

A apărut revista FLOTE AUTO, decembrie 2022 – ianuarie 2023

ID.Buzz. Miza pe versatilitate

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AutoturismeFlotă verdeIndustrie auto

Sunt SUV-urile electrice o investiție bună?

Nu mai este o noutate faptul că piața autoturismelor electrice este în...

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...

Rabla Plus
Flotă verdeFonduri publice

Începe o nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu...

Primăria Sectorului 3
Flotă verdeFonduri publice

Primăria Sectorului 3 și-a bugetat 3,1 mil. lei pentru achiziționarea a 28 de vehicule electrice

Primăria Sectorului 3 al Capitalei a lansat licitația pentru achiziția unui număr...