Mazda RX-9, tot mai aproape de realitate

Pe fondul lipsei de activitate cauzată de izolare și alimentați de știri și zvonuri care conduc spre un model sportiv, îndrăznim să visăm la o viitoare Mazda RX-9. Doar că nu chiar așa cum speram.
Mazda RX-10 concept

”Regele a murit! Trăiască viitorul rege!”. Iată o sintagmă adaptată, cu care oficialii Mazda nu ar fi de acord. Și asta, pentru că neagă o eventuală renaștere a seriei RX. Eu sunt, însă, de altă părere: că modelul va renaște, dar nu în ”forma” care l-a consacrat. Să-ți explic de ce…

În primul rând, pentru că deși Mazda scutură din cap negativ, cu ochii în pământ, ne tot înfierbântă imaginația cu tot felul de concepte super-sportive. Cel mai senzual dintre ele, RX-Vision arată atât de bine, încât o parte din munca de design pentru viitoarea Mazda RX-9 e ca și rezolvată!

Mazda RX-10

Interviu cu Akira Marumoto, CEO Mazda.

Apoi, pentru că momentul actual este cel mai bun posibil: de câte ori serbezi centenarul? Iar acum ne aflăm în anul centenarului Mazda. Sigur, acestea sunt doar speculații. La fel ca și conceptul RX-10 Vision, un hypercar imaginat de către unul dintre designerii Mitsubishi Motors Japan, Maximilian Schneider. E clar, și concurenții sunt triști că Mazda ar putea renunța la sportive. Te poți delecta cu imaginile conceptului în tot articolul.

 

 

View this post on Instagram

 

There it is! Simple and … well, long! The Mazda Vision RX-10 Longtail front and side views! This car is a Hydrogen-powered street legal 2,3L rotary to homologate for the new LeMans Hypercar class. Reminiscent of the long aero tails, it has 780 turbocharged horsepower, accompanied by 250hp generated through two front-driven electric motors. The car weights a total of only 1450kg dry and has a topspeed of 427 km/h. Just had fun doing it 🤷🏼‍♂️rearviews and Details coming up! #Stayhome #staysafe #mazda #vision #longtail #rx10 #racecar #hypercar #lemans #sportscar #instacar #motorsport #design #cardesign #industrialdesign #automotive #automotivedesign #transportationdesign #render #sketch #japan #stayhomesketch #washyourhands #conceptcar #concept #productdesign #zoomzoom #cardesignsketch #turbo #rotary @yeujiin101 @techdesigns_ @cardesignworld @cardesign.ru

A post shared by Maximilian Schneider (@maxschneider.design) on

Dar îți propun să asculți și primele lucruri de substanță. De exemplu, Jalopnik a discutat cu un oficial ”strategic poziționat” în ierarhia companiei, care i-a confirmat dezvoltarea unui astfel de model. Marea bombă stă în sistemul său de propulsie, care nu va fi un motor Wankel, ci un Skyactiv-X supraalimentat, ce va dezvolta 350-450 CP.

Mazda RX-10 concept

Sigur, și aici este o doză de hazard, pentru că nu discutăm despre o declarație oficială, însă aș pune zvonul în următorul context: cu ocazia primelor teste desfășurate cu motorul Skyactiv-X, am discutat personal cu șeful departamentul R&D Mazda Europe, Christian Schultze. La întrebarea mea ”poate fi aplicată tehnologia Skyactiv-X oricărui motor, indiferent de capacitatea cilindrică?” a răspuns pozitiv, iar la următoarea întrebare, ”pregătiți și motoare mai mari bazate pe tehnologia Skyactiv-X?”, răspunsul a fost ”nu comentez deocamdată”.

Ori sursa colegilor de la jalopnik susține că motorul viitoarei Mazda RX-9 va fi un propulsor cu 6 cilindri în linie și tehnologie Skyactiv-X, deci se încadrează în acest ”nu comentez deocamdată”. Iar eu aș merge mai departe și aș spune că motorul va avea, probabil, 3 litri.

Foto: Mazda RX-10 Vision

Adaugati comentariu