Mazda CX-3 G120 Attraction. Pentru flote de lifestyle

Cu tracţiune faţă şi motor aspirat de 2 litri pe benzină într-o echipare medie bine dotată, Mazda CX-3 este o alegere ideală pentru flote de lifestyle. Test cu CX-3 G120 Attraction.mazda-cx3-floteauto

În segmentul SUV-urilor mici, tracţiunea integrală este destul de rar întâlnită, versiunile 4×2 reprezentând majoritatea vânzărilor. Alături de Jeep Renegade, Fiat 500X sau Mini Countryman, Mazda CX-3 are şi versiuni cu tracţiune integrală, dar acestea sunt disponibile doar cu echipările de top scumpe, intrând pe teritoriul unor SUV-uri compacte ca Nissan Qashqai sau Kia Sportage.

mazda-cx3-floteauto
Foto: Bogdan Paraschiv

Însă Mazda oferă şi posibilitatea alegerii unei versiuni pragmatice cu motor aspirat pe benzină de 2 litri combinat cu tracţiune faţă la preţul de 19.790 euro în echiparea Attraction care include printre altele aer condiţionat automat, sistem multimedia cu ecran tactil de 7 inch, jante de aliaj de 16 inch, faruri cu LED, scaune încălzite, senzori de parcare spate şi asistent de bandă.

mazda-cx3-floteauto
Sistem multimedia cu ecran tactil de 7 inch şi controller demn de clasa premium

Preţul lui CX-3 G120 4×2 Attraction este cu 2.000 euro sub cel al noii Honda HR-V echipată cu motorul pe
benzină de 1,5 litri şi 130 CP. De ce nu a montat Mazda pe CX-3 un motor asemănător de 1,5 litri care există pe MX-5 şi are tot 130 CP? Deoarece au considerat că un cuplu maxim de doar 150 Nm obţinut la o turaţie destul de înaltă de 4.800 rpm este insuficient pentru un SUV mai greu cu aproape 300 kg decât MX-5. Prin comparaţie, motorul aspirat de 2 litri are 10 CP mai puţin, dar un cuplu de 204 Nm obţinut la o turaţie de 2.800 rpm, cu 2.000 rpm mai repede decât la MX-5. În mers funcţionează ca un motor aspirat clasic. Reprizele sunt mai rapide peste 3.000 rpm, sub acest palier motorul fiind destul de leneş. Însă menținut între 3.000 şi 6.000 rpm răspunde prompt şi asigură o dinamică bună, ajutată şi de cutia manuală cu 6 trepte, foarte bine etajată şi cu o cursă scurtă a schimbătorului. Surprinde plăcut şi eficacitatea lui deoarece şi la un mers mai alert şi încărcat aproape de sarcina utilă maximă, consumul nu sare de 7l/100 km (consumul mediu anunţat este de 5,9 l/100 km). Sunt motoare turbo de aceeaşi putere mult mai gurmande mai ales cu maşina încărcată.

Spațiul interior este comparabil cu al unui Renault Captur sau Peugeot 2008, Mazda CX-3 fiind un crossover veritabil de clasă mică cu o înălţime de numai 1.535 mm, care îi asigură şi un centru de greutate mai coborât. Centrul de greutate mai coborât și suspensia mai fermă îi asigură un comportament rutier sigur și incisiv.

VERDICT

Pentru flote de lifestyle, versiunea 4×2 este alegerea ideală, oferind un preț atractiv combinat cu o echipare standard peste medie. În plus, motorul aspirat pe benzină de 2 litri este economic pentru un propulsor pe benzină și este suficient de performant dacă este condus în zona de cuplu maxim.

 

 

Adaugati comentariu