Aproximativ 80% dintre maşinile second hand au kilometrajului falsificat

Aproximativ 80% dintre maşinile rulate aflate la vânzare în România au intervenţii asupra kilometrajului, aceasta problemă generând atât probleme tehnice cât şi financiare pentru clienţi, conform unui studiu realizat de InspectorAuto.ro.
înmatricularea vehiculelor

„Datul kilometrajului înapoi generează două mari probleme. Pe de o parte, uzura reală a maşinii nu este cunoscută, iar pe de alta dealerii de maşini rulate nu au cum să facă faţă concurenţei neloiale pe care le-o fac samsarii prin vânzarea maşinilor la preţuri mult mai atractive, deoarece kilometrii sunt daţi înapoi şi pentru că nu au nicio obligaţie privind garanţia sau plata taxelor. Au de pierdut clientul final şi economia ţării”, a declarat Mihai Cune, fondator şi director general al InspectorAuto.ro.

Prima dintre probleme afectează grav cheltuielile cu reparaţiile şi întreţinerea unei maşini, dar chiar şi siguranţa transportului cu o astfel de maşină. Numărul de kilometri reprezintă un indicator al uzurii tuturor componentelor unei maşini.

masini-second-hand-floteautoA doua problemă afectează economia ţării. În România, au fost importate, în 2014, circa 220.000 de maşini rulate, dintre care InspectorAuto.ro estimează că doar aproximativ 30% pentru uzul propriu, iar restul de 70% au fost revândute, fiind din start importate pentru a fi comercializate. În cazul în care acest comerţ ar fi fost făcut de dealeri auto, nu de persoane fizice, s-ar fi generat locuri de muncă şi venituri la bugetul de stat.

Sumele colectate doar din plata TVA pentru aceste maşini comercializate pe persoană fizică s-ar ridica la circa 159 milioane euro, luând în calcul un preţ mediu de 5.000 euro/maşină.

„Adică aproape cât a colectat statul din Timbrul de Mediu în 2014”, spun cei de la site-ul de specialitate.

„Propun implementarea modelului belgian şi în România. Car Pass este la bază un ONG care implementează decizia Guvernului prin care fiecare service sau centru de inspecţie tehnică periodică (ITP) este obligat să transmită către Car Pass numărul de kilometri ai maşinii de fiecare dată când aceasta intră la ei în unitate”, a spus Mihai Cune.

Car Pass a emis 780.556 de certificate de atestare a numărului de kilometri în 2014, iar un semn că sistemul funcţionează este faptul că numărul de cazuri de fraudă este redus — 1.239 incidente. Cu alte cuvinte, 99,98% dintre maşini au un istoric curat în ceea ce priveşte numărul de kilometri.

Altă măsură, ce poate fi văzută ca fiind complementară cu prima, este scoaterea în afara legii a ajustărilor de kilometraj, precum şi interzicerea comerţului cu echipamente dedicate strict acestei operaţiuni. De asemenea, pe contractele de vânzare-cumpărare ar trebui să devină obligatorie menţionarea numărului de kilometri, iar vânzătorul să răspundă patrimonial sau penal în cazul în care se dovedeşte că a înşelat cumpărătorul.

 

 

Adaugati comentariu