Advertisement
euro 7
Home Piaţa auto Flotă verde Maşinile noi cu motoare cu ardere internă ar putea fi vândute și după 2035, dacă folosesc e-combustibili

Maşinile noi cu motoare cu ardere internă ar putea fi vândute și după 2035, dacă folosesc e-combustibili

Comisia Europeană a elaborat un plan pentru a permite vânzările de maşini noi cu motoare cu ardere internă după 2035, dacă acestea funcţionează numai cu e-combustibili neutri din punct de vedere climatic, încercând să rezolve o dispută cu Germania cu privire la eliminarea treptată a maşinilor cu motoare cu ardere internă, transmite Reuters.

Proiectul sugerează crearea unui nou tip de categorie de vehicule în Uniunea Europeană, pentru maşinile care pot funcţiona numai cu combustibili neutri în privinţa emisiilor de carbon.

Astfel de vehicule ar trebui să utilizeze o tehnologie care le-ar împiedica să funcţioneze dacă sunt folosiţi alţi combustibili, se arată în proiectul consultat de Reuters.

Propunerea ar putea oferi constructorilor auto o cale de a continua să vândă vehicule cu motoare cu ardere internă şi după 2035, data de la care o lege pregătită de UE va interzice vânzarea de maşini noi care emit CO2.

După luni de negocieri, ţările UE şi Parlamentul European au agreat, anul trecut, legea. Însă Ministerul german al Transporturilor a surprins alte ţări, luna aceasta, depunând obiecţii de ultim moment la lege, cu câteva zile înainte de un vot final în urma căruia ar fi intrat în vigoare.

Cererea principală a ministerului german este ca UE să permită vânzările de maşini noi care funcţionează cu e-carburanţi după 2035. Marţi, instituţia a declarat că a luat legătura cu Comisia Europeană pentru a încerca să găsească o soluţie cu privire la o chestiune care este urmărită îndeaproape de puternica industrie auto din Germania.

”Suntem interesaţi de o clarificare rapidă, dar trebuie să fie rezilientă şi obligatorie. În prezent examinăm acest lucru cu atenţie”, a spus un purtător de cuvânt.

Două surse familiare cu chestiunea au spus că condiţia Comisiei, conform căreia maşinile trebuie să poată recunoaşte combustibilii neutri în CO2 din combustibilii fosili a fost problematică pentru Germania, deoarece ar forţa în mare măsură constructorii auto să dezvolte noi motoare.

Ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, nu a vrut să respingă complet propunerea Comisiei, ci mai degrabă să-i facă unele îmbunătăţiri, au declarat sursele pentru Reuters.

Părţile urmăresc să obţină un acord până la summitul UE de joi.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze proiectul de document, dar s-a referit la comentariile comisarului UE pentru politică climatică, Frans Timmermans, care a spus, săptămâna trecută. că orice soluţie trebuie să respecte legea de eliminare treptată din 2035, convenită anul trecut.

”Discuţiile sunt în desfăşurare între Comisie şi autorităţile germane”, a spus purtătorul de cuvânt.

Un oficial al UE a declarat luni că orice propunere privind înregistrarea maşinilor cu e-combustibili va fi făcută numai după ce legea de eliminare treptată a motoarelor cu ardere internă va fi adoptată în sfârşit.

E-carburanţii sunt obţinuţi prin sintetizarea emisiilor de CO2 captate şi a hidrogenului produs folosind electricitate fără CO2. Aceștia nu sunt încă produși la scară largă. Un studiu publicat marţi de Institutul de Cercetare Climatică din Potsdam a constatat că toate proiectele planificate de e-combustibili la nivel mondial ar produce doar suficient combustibil pentru a acoperi 10% din cererea Germaniei de utilizare a e-combustibililor în aviaţie, transport maritim şi produse chimice în următorii câţiva ani.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Infrastructura de încărcare și răspunsul furnizorilor de utilități sunt vitale pentru succesul mobilității electrice

Fonduri europene pentru instalarea a 328 de puncte de încărcare electrică noi în România

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ges
Juridic

Guvernul a aprobat Strategia pe termen lung pentru reducerea emisiilor de GES

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, în ședința...

gaze cu efect de seră
Juridic

7 aspecte-cheie despre raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Directiva CSRD

Raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, prevăzută de Directiva privind...

Bistrița Năsăud
Flotă verde

Inspecția Muncii din Bistrița Năsăud își înverzește flota cu 10 autoturisme electrice

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Bistrița Năsăud a lansat licitația pentru achiziționarea...

Flotă verdePiaţa auto

Competiția Best Electric Van în România a desemnat câștigătorul ediției din acest an

Prima ediție a competiției Best Electric Van în Romania – care are...