Fonduri europene pentru instalarea a 328 de puncte de încărcare electrică noi în România

România beneficiează de o finanțare în valoare totală de 13,74 milioane de euro prin CEF - Transport 2022, pentru dezvoltarea rețelei națională de alimentare cu carburanți alternativi, 328 de puncte de încărcare electrică urmând a fi montate în 99 de locații, a anunțat Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI).puncte de încărcare

”Comisia Europeană, prin Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), a anunțat rezultatul selecției de proiecte depuse în cadrul apelului de proiecte – Alternative Fuel Infrastructure Facility – Unit Contributions, cut-off 3, lansat în septembrie 2022 în cadrul instrumentului de finanțare „Mecanismul pentru Interconectarea Europei” (CEF – Transport) 2021-2027. Toate cele 3 aplicații de finanțare depuse în cadrul acestui apel au fost aprobate de către Comisia Europeană”, a transmis MTI.

Prin aceste investiții situate de-a lungul rețelei TEN-T centrale și globale, 328 de puncte de încărcare electrică cu capacitate de peste 150 kW vor fi montate în 99 de locații de pe teritoriul României.

Dintre aceste puncte de încărcare electrică, 12 benzinării situate de-a lungul autostrăzii A1 România – frontiera cu Ungaria vor avea 24 de stații de încărcare rapidă cu o putere de 300kW și posibilitatea încărcării simultane în curent continuu de 150kW (pentru vehicule electrice ușoare – LDV).

Proiectele acceptate la finanțare din partea României sunt:

– „Next Wav-E: Develop an EU-wide network of electric vehicles’ high-power charging infrastructure for the electrification of mobility and decarbonisation of the road transport sector”;
– „Development of Rompetrol’s alternative fuel infrastructure on A1 highway at the RO – HU border”;
– „Accelerate the Central and East European Ultra-Fast Charging”.

Potrivit MTI, acordurile de finanțare vor fi semnate în primul semestru al anului 2023.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Ce fraude a găsit ANAF în comerțul intracomunitar cu autoturisme de lux rulate

Helian Redai este nou CEO al Porsche Finance Group

 

 

 

Adaugati comentariu