Advertisement

Mașinile electrice și piesele de schimb pentru acestea
Home Administrare flote Service Mașinile electrice și piesele de schimb pentru acestea

Mașinile electrice și piesele de schimb pentru acestea

Piesele de schimb pentru mașinile electrice au început să aibă propria lor piață în dezvoltare, care în zilele noastre înregistrează recorduri după recorduri. Este vorba de piese auto atât de caroserie, cât și de mecanică și propulsie, care se caută din ce în ce mai mult.

Numărul autoturismelor cu propulsie 100% electrică, bazată pe încărcarea de la priză, a crescut constant în România. Chiar dacă prețurile de achiziție a acestor mașini noi este încă ridicat, mulțumită ajutorului primit de la stat prin Programul Rabla Plus, tot mai mulți șoferi trag pe dreapta mașina cu motor convențional pe carburant fosil și apelează la automobilele electrice.

Indiferent că le-au cumpărat noi sau second-hand, proprietarii automobilelor electrice se confruntă mai devreme sau mai târziu cu aceleași probleme clasice ale șoferului care circulă în România: nevoia de piese auto.

În timp ce unii posesori de vehicule electrice apelează la piese auto noi, sunt mulți care caută să cumpere piese din dezmembrări. Și cum numărul mașinilor de genul acesta a tot crescut, parcurile de dezmembrări au început și ele să se orienteze, aducând de afară tot mai multe vehicule electrice. De exemplu, cele mai populare mașini electrice care sunt dezmembrate în vederea comercializării pieselor sunt și cele care sunt numeroase în circulație: BMW i3, Renault ZOE, Nissan Leaf sau VW e-up!. Mai poți găși piese auto de la dezmembrări și pentru Kia Soul EV, Mitsubishi iMiev și altele.

Mașinile electrice și piesele de schimb pentru acestea

Mașinile electrice și piesele de schimb pentru acesteaConform site-ului PieseAuto.ro, o platformă online ce găzduiește anunțuri cu piese auto pentru orice vehicul, proprietarii de Renault ZOE sau BMW i3 sunt cei care pot găsi cel mai ușor piesele de care au nevoie.

De exemplu, dacă cumva un posesor de Renault ZOE are probleme cu motorul de propulsie, poate cumpăra unul din dezmembrări cu 2000 de lei. Sau poate achiziționa orice piesă de caroserie, cu puțin noroc chiar la culoarea originală a mașinii sale, începând cu 300 de lei/element.

Mașinile electrice și piesele de schimb pentru acesteaÎn schimb, proprietarii de BMW i3 care au probleme cu mașina trebuie să scoată ceva mai mulți bani, pentru orice piesă. Ce-i drept, cumpărând din dezmembrări, vor face o economie substanțială, dar chiar și așa, o casetă de direcție costă 3800 de lei, un volan complet cu airbag este 1300 de lei și o pereche de faruri cu led costă 2000 de lei.

Tot cei de la www.pieseauto.ro spun că elementele de caroserie pentru mașinile electrice au și cea mai mare căutare. Ceea ce este firesc, deoarece, indiferent de motorul de sub capotă, accidentele ușoare pot avea loc oricând. Și, în timp ce poți găși de cumpărat, noi sau second-hand, orice piesă de caroserie, mecanică, interior sau consumabile, în cazul vehiculelor electrice există o piesă pe care nu trebuie să o cumperi la mâna a două.

Este vorba de setul de acumulatori. Mulți posesori de vehicule electrice din România le-au cumpărat deja rulate de afară. Chiar dacă producătorii oferă de obicei garanție extinsă la setul de acumulatori, autonomia scade simțitor și durata de viață nu mai este că în momentul în care mașina era nouă. Deși sunt câteva anunțuri online cu baterii second-hand dedicate vehiculelor electrice sau hibrid, specialiștii nu recomandă achiziția lor. Dintr-un motiv destul de simplu: există și variante mai bune.

Mașinile electrice și piesele de schimb pentru acestea

O baterie second-hand nu va veni cu garanție și sunt mari șanse să fie în stare mai proastă decât cea care trebuie înlocuită. O varianta sigură, dar extrem de scumpă, este să apelăm la importatorul oficial al mărcii că să luăm un set nou de baterii. Însă dacă acestea nu fac obiectul garanției, va trebui să dăm câteva mii de Euro pentru un set nou.

Din fericire există o alternativă mai bună la înlocuirea acestor piese auto considerate consumabile. Sunt producători particulari în România care schimbă celulele acumulatorilor vehiculelor electrice cu unele noi, la prețuri mult mai accesibile decât ale bateriilor originale.

În concluzie, așa cum piața vehiculelor electrice crește de la an la an, fie datorită măsurilor autorităților de a încuraja achiziția, fie de cea second-hand, când românii aduc de afară vehicule electrice bucurați de taxe și prețuri mici, așa vedem o creștere simțitoare și în rândul pieselor auto dedicate vehiculelor electrice.

Acum, pentru cele mai populare modele de vehicule electrice poți găși orice componentă auto, de la motorul electric, până la trenul de rulare, elemente exterioare și interioare. Cu siguranță, în câțiva ani, vom putea vedea și parcuri de dezmembrări dedicate mașinilor electrice, așa cum deja se întâmplă în țările nordice și din vest. Cu alte cuvinte, poți oricând să cumperi un automobil electric, fără să stai cu grija pieselor de schimb.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Mașinile electrice
AsigurăriService

Mașinile electrice sunt implicate mai rar în accidente, dar reparația costă mai mult. Studii

Este mai puțin probabil ca mașinile electrice să fie implicate într-o coliziune...

service
AsigurăriService

UNSAR: Aproximativ 79% dintre şoferii păgubiţi ar apela la un service în contract cu asigurătorii

Aproximativ 79% dintre şoferii români păgubiţi ar apela la un service care...

POSA
Service

POSA: Consiliul Concurenţei trebuie să depună eforturi pentru crearea unei pieţe concurenţiale pe segmentul reparaţiilor auto

Consiliul Concurenţei trebuie să depună eforturi pentru crearea unei pieţe concurenţiale pe...

ora de manoperă
Service

Costurile cu ora de manoperă în service-uri au crescut cu 36%, în perioada 2020 – 2023

Costurile cu ora de manoperă pentru lucrările de caroserie la autovehiculele care...