Advertisement

Home Piaţa auto Industrie auto Lumea auto se vede în alb

Lumea auto se vede în alb

Mai mult de una din patru maşini vândute în întreaga lume are culoarea albă. Concluzia este valabilă din Franţa până în China, trecând prin Statele Unite. Nemţii fac însă excepţie: ei preferă negrul.

Italienii se deplasează în alb. Chinezii, tot în alb. Britanicii, americanii şi francezii, la  fel. Potrivit grupului american PPG, lider mondial în producţia de vopseluri pentru  industria auto, 28% din maşinile vândute în acest an la nivel mondial sunt albe. Ponderea este în creştere comparativ cu anul trecut, când se cifra la 25%. Pe locul doi în opţiunile privind culoarea maşinii este negrul (18%), urmat, la egalitate, de argintiu şi gri (13%). Procentele variază în funcţie de continent, dar ordinea este, în general, aceeaşi.

masiniÎn Franţa, tendinţa de alegere a albului este mai accentuată, 30% dintre maşinile vândute în acest an având această culoare.

Pe de altă parte, în Germania, este preferat negrul, cu o pondere de 21%, albul fiind preferat doar de 20% dintre cumpărători. Probabil este vorba despre efectul berlinelor mari, care arată mult mai bine în negru. De altfel, potrivit PPG, o maşină de lux din două vândută în Europa este neagră. Simplu şi elegant.

De ce atâta alb?

Multe explicaţii au fost avansate. De exemplu, în Africa şi în ţările din Golf, căldura poate fi un argument în alegerea culorii albe, pentru că absoarbe mai puţină lumină. Oamenii de ştiinţă americani au făcut un test: au parcat în soare, una lângă alta, două autoturisme Honda Civic. Una era gri metalizat, iar cealaltă, neagră. După o oră, în cea mai închisă la culoare, temperatura era mai mare cu 12 grade.

O alta explicaţie ar fi siguranţa rutieră. Cu o maşină albă, sunt mai puţine accidente. Aşa să fie oare? Argumentul provine de la un studiu australian, publicat în 2007. Acesta a analizat 855.258 de accidente între anii 1982 şi 2004.

Comparativ cu vehiculele albe, anumite culori poate fi asociate cu un risc mai mare de accident. Aceste culori sunt, în general, cele care au un indice de vizibilitate redus, precum negru, albastru, gri, verde, roşu şi argintiu”, era concluzia cercetării.

Rezultatul australienilor a fost contestat însă de asigurătorii din SUA, care consideră că, numai cu excepţia cazurilor rare – coliziuni în lanţ, culoarea maşinii are un efect foarte mic asupra riscului de accidente.

Singurul lucru care contează cu adevărat sunt farurile. Dacă sunt aprinse în lumina zilei, au loc mai puţine accidente”, arată americanii.

O altă explicaţie pentru alegerea unei maşini albe ar fi „efectul Apple”. Pentru a ţine pasul cu modernismul, unele voci spun că industria de automobile ar fi copiat albul de la iPhone şi iPad, care apoi s-a extins la alţi producători de smartphone-uri.

O maşină albă transmite un mesaj: Priveşte-mă, sunt un obiect tehnologic modern”, sugerează Nancy Lockhart, director de marketing al grupului american DuPont.

 

Care sunt tendinţele pentru 2015?

Dominaţia albului nu este nouă. Ea durează din 2006, an care a marcat pierderea supremaţiei de către griul metalizat. Dar şi zilele albului sunt numărate, în condiţiile în care paleta cromatică a producătorilor auto se diversifică.

În 2015, culorile la modă se anunţă a fi roşu-cupru, portocaliu sau maro.

Noile modele auto ar putea fi, de asemenea, vopsite în tonuri metalice, cum ar fi bronzul, albul argintiu sau rozul auriu, care au avut un impact semnificativ, în ultimii ani, în lumea modei, a bijuteriilor, a mobilierului şi a designului industrial”, sugerează Jane E. Harrington, director PPG.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Continental
Industrie auto

Continental investește în testarea compatibilității electromagnetice a produselor din interiorul vehiculelor

Continental, companie tehnologică, investește, în România, în testarea compatibilității electromagnetice a produselor...

BYD
Industrie auto

BYD va produce anual 150.000 de vehicule electrice în Turcia

Producătorul chinez BYD a anunțat oficial construirea unei noi fabrici de vehicule...

byd
Industrie auto

BYD va construi în Turcia o fabrică pentru vehicule electrice de 1 miliard de dolari

BYD se pregătește să încheie un acord cu Turcia pentru construirea unei...

Continental
Industrie auto

Continental împlinește anul acesta 20 de ani de activitate în Sibiu

Continental sărbătorește anul acesta cea de-a 20-a aniversare la Sibiu. De la...