Advertisement

Autostrada de Centură Bacău
Home Infrastructură Lucian Bode: Autostrada de Centură Bacău va fi deschisă ”în cîteva zile”

Lucian Bode: Autostrada de Centură Bacău va fi deschisă ”în cîteva zile”

În câteva zile, între 27 noiembrie şi 3 decembrie, va fi deschisă traficului rutier Autostrada de Centură Bacău, primul tronson de autostradă din regiunea Moldovei, în lungime de 16 km, a anunțat astăzi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, aflat, împreună cu premierul Ludovic Orban, pe șantierul șoselei de mare viteză.

Tronsonul de autostradă, în lungime de 16 km, face parte din Centura Bacăului (31 km), o investiție care va scoate traficul greu şi traficul de tranzit din municipiu. Construcția este realizată de asocierea UMB-Tehnostrade.

”Avem o mobilizare extraordinară, pentru că finalizăm acest proiect înainte de termen, termenul contractual ianuarie 2022. Îl felicit pe antreprenor pentru acest lucru. Practic, noi, anul trecut, în noiembrie, am preluat acest obiectiv la un stadiu fizic de 27% și, iată, îl aducem astăzi, în 12 luni, cu un antreprenor serios, la 100%. Aș vrea să mai lămuresc un lucru, pentru că am fost acuzați că nu finanțăm acest obiectuv, că am alocat prea puțini bani în 2020. Vreau să vă spun că am plătit până în acest moment, într-un an de zile, 467 de milioane de lei, în raport cu 126 cât au plătit cei dinaintea nostră. Așadar, am plătit toate certificatele intermediare de plată și vom plăti absolut până la ultimul leu tot ce avem de plată pentru acest obiectiv. Mai mult, după ce în 2019 au fost mari probleme în ceea ce privește autorizarea unor sectoare din acest obiectiv, am reușit să finalizăm și să obținem autorizația pentru toate tronsoanele, autorizația de mediu și să închidem discuțiile cu Comisia Europeană pentru cererea de finanțare europeană și să primim aprobarea pentru 143 de milioane de euro bani europeni nerambursabili”, a precizat ministrul Transporturilor.

Acesta a adăugat că veștile bune pentru Moldova nu se opresc aici, referindu-se la stadiul proiectelor pentru autostrăzile A7 Ploiești – Siret și A13 Brașov – Bacău.

”Autostrada A7 este în linie dreaptă cu cele patru tronsoane; anul viitor avem toate documentațiile, studiul de fezabilitate, proiect tehnic finalizate și scoatem la licitație cele patru tronsoane între Ploiești-Buzău, Buzău-Bacău, Bacău-Focșani, până la Pașcani, cele patru tronsoane, respectiv Pașcani-Suceava, Suceava-Siret, unde am finalizat contractele pentru realizarea documentațiilor. Avem susținerea primului ministru pentru a finanța acest tronson de autostradă, autostrada A7, aceste tronsoane de autostradă, din Programul Național de Recuperare și Reziliență, ceea ce ne dă încredere că până în 2026 vom recepționa aceste tronsoane. De asemenea, pentru A13 Brașov-Bacău am semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru realizarea documentațiilor și, așa cum scrie în contract, în 2022 vom scoate la licitație acest obiectiv. Acestea sunt veștile bune pe care am vrut să le dăm astăzi, aici, în premieră cu domnul prim-ministru, împreună cu domnul ministru al mediului, pentru băcăuani, pentru moldoveni, în drum spre Suceava, unde, de asemenea, avem vești foarte bune legate de Autostrada Nordului. Aceste proiecte A8, A7, Autostrada Nordului, A13 sunt complementare, nu sunt în competiţie unul cu celălălt”, a arătat Lucian Bode.

 

CITEȘTE ȘI:

Flotă de 806 vehicule în leasing operaţional pentru E-Distribuţie Muntenia

Două noi propuneri de drumuri expres: Bucureşti – Olteniţa şi Drajna Nouă – Călăraşi

Ministrul Transporturilor susține că are în plan 1.000 km de autostradă şi drum expres

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Vâlcea
Infrastructură

Un pas înainte pentru modernizarea șoselei dintre Rm. Vâlcea și Autostrada Sibiu – Pitești

Executivul urmează să aprobe în ședința de vineri, prin Hotărâre de Guvern,...

Autostrada de Centură București
Infrastructură

Autostrada de Centură București. Sectorul dintre DN 4 și Autostrada A2 va fi deschis în iulie

Traficul rutier pe încă un sector din Autostrada de Centură București, între...

Podul peste Canal
Infrastructură

Cinci oferte pentru reparații capitale la Podul peste Canal de la Călărași, amplasat pe DN 3B

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a primit 5 oferte pentru...

podurile
Infrastructură

Podurile de la Basarabi și Poarta Albă intră în reabilitare. Finanțare din fonduri europene

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractele pentru...