Chiar și pe timp de pandemie, românii nu și-au pierdut apetitul pentru vacanțe în străinătate, iar acest lucru este reflectat de cererea de valute de călătorie, arată datele Tavex România. Cele mai bine vândute sunt lirele egiptene, turcești și leva, în perioada următoare fiind așteptată o creștere a cererii de monede locale pentru Europa Centrală și de Est. Deja, de o lună de zile se observă o cerere crescută pentru kuna, moneda locală din Croația.
În medie, românii au alocat un buget de 2.000-3.000 lei pentru achiziționarea de valută de călătorie, iar cea mai mare sumă schimbată de către un client a fost de 10.000 lei.
„Cea mai mare cerere a fost de lire egiptene, turcești și leva, trend care se păstrează în continuare ridicat, mai ales că abia acum a început oficial sezonul vacanțelor și numeroase țări și-au deschis granițele și au relaxat măsurile anti-Covid19. Estimăm că cererea de valută de călătorie se va tripla până la finalul acestui an, comparativ cu anul 2020. Cea mai inedită solicitare de schimb valutar a venit din partea unui client care călătorea în Indonesia și avea nevoie de IDR – rupia indoneziană”, spune Dimo Stefanov, country manager Tavex România.
Cererile de schimb valutar au vizat și monedele locale Rufyia maldiviană și shillingul tanzanian , Zanzibar și Maldive fiind printre cele mai apreciate și căutate de destinații de vacanță de către români în perioada pandemiei.
„Lucrăm cu peste 55 de valute diferite, de la clasicele valute euro și dolar până la monede „exotice” precum randul sud african sau wonul sud coreean. Totodată, putem furniza, la cerere, orice tip valută de care clienții noștri ar avea nevoie. De la intrarea pe piața din România, am deservit peste 200.000 clienți, iar estimările pentru 2021 sunt ca numărul acestora să crească cu 100%”, explică Dimo Stefanov.
CITEȘTE ȘI:
Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni ar putea fi finanţată prin Programul Operaţional Transport
Chinezii de la Envision construiesc o fabrică de baterii pentru Renault, în Franța
Comentați?