Legea RCA a fost adoptată

Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 226 voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” şi 4 abţineri.document-semnatura-floteauto

Unul din amendamentele adoptate, marţi, de trei comisii din Camera Deputaţilor, în cazul legii care va reglementa piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA, va permite proprietarilor de maşini să fie despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina.

document-propunere-oferta-floteautoTotodată, deputaţii au mai dacis ca vehiculele aflate în proces de înmatriculare trebuie mai întâi asigurate. Astfel, proprietarii nu vor putea obţine numerele de înmatriculare dacă nu au asigurare RCA. Însă, asigurarea RCA poate fi suspendată doar dacă vehiculul este ţinut într-un spaţiu privat, în afara spaţiului public.

Deputaţii au mai votat şi pentru ca bicicletele şi căruţelor să fie exceptate de la obligativitatea de a avea asigurare RCA.

În plus, utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto a devenit infracţiune, potrivit amendamentelor adoptate de deputaţi.

Printre cele mai importante modificări aduse de această lege cadrului general de funcţionare a pieţei asigurărilor obligatorii auto se numără şi:

  • Introducerea conceptului de tarif de referinţă şi formula de calcul a acestuia;
  • Definirea categoriei clienţilor cu risc ridicat, precum şi modalităţile prin care aceştia pot fi asiguraţi;
  • Explicitarea mecanismului decontării directe şi principiile de aplicare.

Procesul de adoptare a legii, iniţiată de Parlamentul României, a presupus o largă consultare publică în care au fost implicaţi reprezentanţi ai tuturor entităţilor participante la piaţa RCA. În urma dezbaterilor, care au avut loc în cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului, au fost aduse o serie de amendamente care au fost, în mare parte, consolidate în forma finală a legii.

„Avem noi reguli, pornim pe un nou drum în ceea ce priveşte piaţa RCA. Implementarea măsurilor prevăzute în legea recent adoptată de Parlament, la conturarea căreia au participat şi specialiști din cadrul ASF, va elimina fără îndoială dezechilibrele din trecut. Vom urmări cu stricteţe evoluţia tarifelor primelor RCA în perioada următoare”, a declarat Prim-vicepreşedintele ASF, domnul Cornel Coca Constantinescu.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă se respectă legislaţia în vigoare, adică ordonanţa de urgenţă, iar proiectul de lege adoptat urmează să fie promulgat de preşedintele ţării şi, ulterior, să intre în vigoare după 30 de zile.

„Tarifele de referinţă sunt calculate în funcţie de segmentele de risc, se ţine cont şi de vârstă şi, în acelaşi timp, le raportăm şi la tarifele plafonate care au funcţionat”, a mai spus Constantinescu.

După promulgarea legii, ASF va emite reglementările necesare, prin intermediul legislaţiei secundare, pentru aplicarea prevederilor acestui act normativ.

Joi, 18 mai, expiră perioada de plafonare a tarifelor RCA.

Adaugati comentariu