Advertisement

Rabla local
Home Finanţare Leasing financiar Leasing ieftin pentru IMM-uri din surse BERD şi BEI

Leasing ieftin pentru IMM-uri din surse BERD şi BEI

Finanţarea ieftină înseamnă dobânzi reduse, comisioane cât mai mici şi lipsa garanţiilor materiale. Toate aceste trei condiţii sunt îndeplinite de produsele de leasing financiar acordate de câteva societăţi de profil care au obţinut linii de finanţare de la instituţii internaţionale cu rating AAA, cum ar fi BERD sau BEI.

La începutul acestui an, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat Raiffeisen Leasing un credit de 132 milioane lei (30 milioane euro), reprezentând primul împrumut în lei dat de instituţia financiară unei companii româneşti de leasing, fondurile urmând a fi utilizate pentru finanţarea IMM-urilor.

Compania de leasing finanţează cu aceste fonduri microîntreprinderile, întreprinderilor mici şi mijlocii pentru achiziţia în leasing de maşini, echipamente, vehicule de transport şi comerciale.

leasing-ieftin-imm-uri-surse-berd-bei-floteautoPentru IMM-uri, leasing-ul este o modalitate eficientă de a obţine finanţare pe termen lung. Oferind această finanţare în monedă locală diminuăm riscul valutar şi ajutăm creşterea pieţei de leasing în RON”, a explicat Noel Edison, director BERD pentru asigurări şi servicii financiare.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se finanţează la costuri competitive de pe piaţa internaţională datorită ratingului AAA. În general, în cazul fondurilor din surse BERD, costurile generale se calculează prin adăugarea unei marje la rata de bază care depinde de riscul de ţară şi de riscul specific al proiectului finanţat. Suplimentar, mai pot fi adăugate o serie de taxe şi comisioane precum: comision de intermediere, comision de plată anticipată, comision de angajament (raportat la toată valoarea împrumutului) şi taxă de conversie a împrumutului (se plăteşte la rata din momentul în care se face conversia şi se raportează la suma totală supusă conversiei).

Directorul general al Raiffeisen Leasing România, Felix Daniliuc, a afirmat că împrumutul BERD va ajuta compania să răspundă cererilor de finanţare din partea întreprinderilor mici şi mijlocii şi să asigure produse diversificate.

„Nouă linie de finanţare în lei completează gama noastră de produse în moneda locală, contribuind la diminuarea riscului de credit pentru clienţii care optează pentru o astfel de facilitate şi a incertitudinilor asociate cu un împrumut în moneda străină”, a arătat acesta .

Raiffeisen Leasing este client al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din 2003, actualul împrumut reprezentând cea de a patra finanţare pe care o primeşte, suma totală fiind extinsă astfel la 80 milioane euro.

Investiţiile BERD în România au crescut anul trecut cu 16,5%, la 592 milioane de euro, chiar dacă numărul proiectelor finanţate a scăzut de la 32 la 26, în timp ce finanţarea totală acordată de instituţia financiară în statele unde desfăşoară operaţiuni a urcat cu 4,7%, la 8,9 miliarde de euro. Până în prezent, BERD a investit aproape 7 miliarde euro în 368 de proiecte în toată ţară. În plus, a mai mobilizat fonduri din alte surse de finanţare pentru aceste proiecte în valoare de peste 14 miliarde euro.

Fonduri BEI de la UniCredit Leasing

Tot de la începutul acestui an, este disponibilă pentru utilizare şi tranşa a doua, în valoare de 25 de milioane de euro, din linia de finanţare contractată anul trecut de UniCredit Leasing Corporation de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI). Fondurile sunt utilizate în special pentru împrumuturi destinate sectorului IMM. Maturitatea liniei de finanţare este de cinci ani cu o rată a dobânzii la euro de 4,49%/an. Grupul italian Sace, partener în acordul semnat anul trecut între UniCredit Leasing şi BEI, garantează împrumuturile în proporţie de 80%.

În general, costul unei finanţări din surse BEI se raportează la Euribor la 6 luni, la care instituţiile intermediare adaugă o marjă de produs ce depinde de caracteristicile companiei care le accesează: bonitate, aport financiar propriu – minim 10-15%, existenţa altor proiecte derulate în paralel de societatea finanţată. Comisioanele aplicate sunt similare celor percepute de instituţia finanţatoare, conform Tarifului standard.

“Dorim să le oferim clienţilor noştri o experienţă financiară cât mai completă axată pe servicii de bună calitate, siguranţa apartenenţei la un grup european de top şi costuri rezonabile calibrate nevoilor lor”, punctează Antoaneta Curteanu, CEO UniCredit Leasing.

Întreprinderile Mici şi Mijlocii care se pot încadra pentru un împrumut din surse BEI trebuie să aibă o cifră de afaceri de maximum 50 milioane de euro şi sub 250 de angajaţi.

Împrumuturi prin BCR Leasing

Un finanţare mai ieftină se poate obţine şi de la BCR Leasing, companie care a obţinut tot de la BEI un împrumut de 30 milioane euro pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), a întreprinderilor cu capitalizare medie şi a entităţilor publice din Romania care implementează proiecte în industrie, servicii şi infrastructură.

„Parteneriatul dintre BEI şi BCR Leasing direcţionează resursele financiare direct către nevoile IMM-urilor, companiilor medii şi entităţilor din sectoarele publice. IMM-urile în special reprezintă aproape două treimi din PIB-ul României. Iniţiativa lor antreprenorială, rezultatul producţiei şi formarea capitalului sunt vitale pentru a creştere economică sănătoasă. Prin intermediul resurselor BEI, BCR Leasing este capabilă să ofere beneficii financiare cheie suplimentare: acces flexibil şi convenabil la achiziţii în leasing, consiliere financiară şi serviciile aferente care permit creşterea productivităţii pe termen lung şi o compatibilitate mai bună cu un mediu economic dinamic şi complex”, spune Bogdan Speteanu, CEO al BCR Leasing.

Acest credit se aliniază priorităţii BEI de a sprijini IMM-urile din Europa. Împrumutul va susţine investiţiile IMM-urilor legate de achiziţionarea, renovarea sau extinderea activelor corporale (altele decât terenuri), a cercetării şi dezvoltării şi a creşterii reţelelor de distribuţie pe piaţa internă şi pe alte pieţe din interiorul UE, acoperind nevoile de capital de lucru pe termen mediu şi lung pentru finanţarea ciclului lor comercial regulat.

Entităţile din sectorul public care implementează infrastructura la scară mică şi medie sau investiţiile sustenabile ale comunităţii vor fi eligibile pentru a fi susţinute cu scopul suportului pentru serviciile publice în domeniile transportului, energiei, reziduurilor, telecomunicaţiilor, apei, sănătăţii şi educaţiei ca şi a locuinţelor sociale.

În prezent, BEI finanţează IMM-urile româneşti prin intermediul a 14 intermediari financiari, care operează atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Aceasta permite instituţiei internaţionale să acorde condiţii atractive de creditare către o gamă largă de promotori de proiecte mici. BEI sprijină investiţiile IMM-urilor din România în cadrul Planului Comun de Acţiuni IFI pentru Creştere în Europa Centrală şi de Sud-Est, care este axat pe asigurarea unui acces mai bun la finanţare pe termen lung pentru IMM-urile din Europa aflate într-un mediu economic dificil. Aceste fonduri facilitează promovarea restructurării, consolidării şi diversificării, precum şi consolidarea competitivităţii pe termen lung, prin intermediul finanţărilor pe termen lung.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, luna februarie 2015)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

autovehicule
Leasing financiar

Aproape 47.000 de vehicule au fost finanțate, anul trecut, în leasing financiar

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar au rămas pe creștere și...

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...