Interviu cu Gabriel Mihai, director comercial BRD Sogelease
Cum a fost influențată cererea de finanțare de către noile condiții economice, marcate de inflația ridicată, criza energetică și creșterea ratelor dobânzilor?
Schimbarea contextului economic a determinat o trecere relativ bruscă dintr-un mediu de dobânzi stabile într-o zonă de volatilitate financiară, amplificată în regiune și de efectele conflictului din Ucraina. În piața de leasing, această evoluție a impus un efort de adaptare atât din partea finanțatorilor, cât și din partea clienților. Creșterea costurilor de finanțare și gradul ridicat de incertitudine au impus regândirea strategiilor companiilor, implementarea unor măsuri de eficientizare și reducere sau control al costurilor, ceea ce s-a tradus inclusiv printr-o amânare a deciziilor de investiție și finanțare din partea unor clienți. Totuși, existând în piață și o nevoie de investiție acumulată din perioada pandemiei 2020-2021, cererea de finanțare din ultimele luni a rămas, în general, la un nivel consistent.
În acest context, ați observat o schimbare în comportamentul clienților de leasing financiar?
Economia României a avut o performanță bună în 2022, companiile au înregistrat în general creșteri de cifre de afaceri, iar diversele măsuri de sprijin implementate, inclusiv prin programe guvernamentale, au permis menținerea sub control a costurilor. Astfel, companiile au reușit să își păstreze capacitatea de rambursare a datoriior contractate în anii anteriori, lucru dovedit și de nivelul în scădere al creditelor neperformante în ansamblul sistemului financiar. Desigur, au fost și situații speciale în care am intervenit prin măsuri de sprijin pentru unii clienți, dar, în general, sectoarele de activitate în care finanțarea prin leasing financiar este utilizat în mod frecvent – aș numi aici transporturile, agricultura, construcțiile – au avut performanțe bune și au dat dovadă de rezistență în contextul actual dificil.
Care este profilul clienților care se califică pentru finanțare în leasing financiar?
Leasingul este un produs care se diferențiază în piața generală de finanțare prin accesibilitate și simplitate în utilizare, garanția principală pentru susținerea finanțării fiind dreptul de proprietate pe care finanțatorul îl dobândește asupra obiectului finanțat. Este o tranzacție de finanțare simplă, nepretențioasă, ușor de înțeles și de implementat. Astfel, profilul principal pentru acest produs sunt clienții IMM care caută soluții să finanțeze investiții în mijloace fixe – vehicule, echipamente – necesare desfășurării activității lor. De obicei, aceștia sunt companii care au înregistrat deja venituri din activitatea curentă, au un comportament de plată corect față de finanțatori, precum și o situație financiară echilibrată – în sensul în care indicatorii specifici de profitabilitate, capitalizare, lichiditate pot fi corelați într-un mod consistent, anticipând o capacitate de plată rezonabilă. Totodată, luăm în calcul și elemente non-financiare, cum ar fi experiența, istoricul în piață, reputația, specificul de sector, astfel încât decizia de a realiza finanțarea să fie susținută de un cumul de elemente relevante. Leasingul este un produs de finanțare pe termen mediu și lung, durata unui contract de cele mai multe ori depășește 3 ani, astfel încât deciziile de finanțare luate astăzi trebuie să “reziste” în timp.
Cum a evoluat finanțarea vehiculelor? Ați înregistrat cereri și pentru vehicule rulate?
Finanțarea pentru vehicule a fost influențată puternic de problemele apărute pe lanțul global de aprovizionare în perioada de pandemie. Astfel, în 2021-2022, nivelul de ofertă pentru bunuri noi de acest tip a fost limitativ, termenele de livrare au crescut foarte mult și clienții s-au orientat către soluții alternative. Din acest motiv, piața de vehicule rulate a avut o dinamică foarte bună, profitând de contextul creat. Implicit, și cererea de finanțare a urmat această tendință, generând complexități suplimentare pentru finanțatori, deoarece nivelul calitativ în piața vehiculelor rulate este neuniform, iar riscurile de natură tehnică sunt mai ridicate, atât pentru clienți, cât și pentru finanțatori. În ultimele luni din 2022 și la început de 2023, observăm totuși o revenire ușoară a nivelurilor de producție pentru vehicule noi și o scădere a timpilor de livrare, deci este posibil să asistăm la o revenire treptată a pieței și o re-echilibrare a celor două segmente. Până la urmă, nu trebuie să uităm că piața auto trece și printr-o transformare majoră în căutarea unor soluții de reducere a amprentei de carbon și din această perspectivă ar fi de preferat ca achizițiile în România să se orienteze mai mult spre vehicule noi, de ultimă generație tehnologică și cu impact de mediu cât mai scăzut.
Credeți că este mai avantajos să se achiziționeze o mașină în leasing financiar decât prin credit de consum?
Creditul de consum este un produs eminamente dedicat persoanelor fizice, iar pe acest segment finanțarea în leasing financiar a fost într-o scădere accentuată în ultimii ani. Dacă pentru firme leasingul este un instrument ușor de utilizat, pentru persoanele fizice probabil că situația este diferită, existând altenative foarte accesibile. De exemplu, în cazul nostru, pentru acest segment grupul oferă prin intermediul băncii BRD GSG soluții foarte simple, prin care clienții individuali pot accesa un credit cu scop general prin care să susțină achiziția mașinii. Probabil că această tendință de utilizare a creditelor de nevoi personale pentru achiziții auto pe acest segment se va păstra și în viitor.
BRD Sogelease se remarcă pe piața locală de profil printr-un portofoliu echilibrat. Care este situația actuală din acest punct de vedere?
BRD Sogelease are în acest moment un portofoliu diversificat, finanțăm clienți atât din segmente tradiționale pentru leasingul financiar – vehicule și echipamente standard – dar ne-am păstrat și capacitatea recunoscută de a finanța echipamente specifice – avem experiență în domeniul medical, IT, industrial. Credem că o astfel de abordare echilibrată ne permite să evoluăm sustenabil, ne asigură un confort mai mare pe termen lung, atât din punct de vedere al consistenței cererii, cât si din perspectiva performanței portofoliului.
Care sunt oportunitățile de creștere în 2023 pentru BRD Sogelease?
Oportunitățile pentru BRD Sogelease pentru 2023 pot să apară din zone diverse, sunt mai multe sectoare de activitate cu perspective favorabile unde putem oferi soluții viabile de finanțare în leasing – de exemplu domeniul construcțiilor, agricultura. Mediul economic fiind însă destul de volatil, credem că succesul va depinde de capacitatea noastră de a identifica rapid tendințele din piață și de a ne adapta astfel încât să potențăm la maxim calitățile produsului nostru de leasing. Dacă vom continua să arătăm clienților noștri zi de zi, în mod practic, că le este ușor să lucreze cu noi ca parteneri de finanțare pentru implementarea proiectelor lor, atunci creșterea negreșit va veni.
(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2023)
CITEȘTE ȘI:
Pasajul Olteniței intră în faza de pre-recepție. Va fi inaugurat la finalul lunii mai
Salarii 2023. Cât se câștigă în domeniul Service și Reparații
Comentați?