Italia pregătește un blocaj național de Paște, pe fondul creșterii exponențiale a cazurilor de Covid-19

Italia pregătește un blocaj național de Paște, pe fondul creșterii exponențiale a cazurilor de Covid-19, iar jumătate dintre cele 20 de regiuni din Italia, care includ orașele Roma, Milano și Veneția, vor aplica noi restricții de luni, 15 martie. Măsurile vor intra în vigoare până pe 6 aprilie, potrivit unui decret adoptat de cabinetul prim-ministrului italian Mario Draghi.



Italia

În regiunile delimitate ca „zone roșii” oamenii nu vor putea să-și părăsească locuințele decât pentru motive legate de serviciu sau de sănătate, iar toate magazinele neesențiale închise. În „zonele portocalii”, oamenilor li se va interzice, de asemenea, să părăsească orașul și regiunea – cu excepția motivelor legate de serviciu sau de sănătate -, iar barurile și restaurantele vor putea să efectueze doar servicii de livrare.

Regiunile afectate vor fi etichetate roșu sau portocaliu, în funcție de nivelul de contaminare. Regiunile care raportează săptămânal cazuri de Covid-19 de peste 250 la 100.000 de rezidenți vor intra automat în blocaj, ceea ce înseamnă că și alte regiuni ar putea fi afectate în această perioadă de timp.

Ministerul Sănătății a anunțat că scopul măsurilor este de a obține rata R – numărul de persoane dintre care o persoană infectată va transmite virusul – la 1.

În plus, în weekendul de Paște, întreaga țară va fi considerată o „zonă roșie” și va fi supusă unui blocaj național în perioada 3 – 5 aprilie.

Premierul italian Mario Draghi a declarat că noile măsuri împotriva raspîndirii coronavirusului sunt „necesare” pentru că „din păcate ne confruntăm cu un nou val de infecții” la un an după începerea pandemiei.

Rata R a țării este acum la 1,6, cu noile variante ce accelerează răspândirea corovirusului, potrivit Ministerului sănătății.

Varianta B.1.1.7, care a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie, se răspândește rapid în țară și există îngrijorăriprivind prezența în mici focare a variantei braziliene.

S-a constatat inițial că varianta britanică este mai ușor transmisibilă – iar noile date apărute în publicația britanică medicală, BMJ, susțin afirmațiile oficialilor de la Londra, pe baza datelor preliminare, potrivit cărora varianta ar putea fi și mai mortală.

Între timp, varianta raportată pentru prima dată în Brazilia, cunoscută sub numele de P.1, poate fi de până la 2,2 ori mai transmisibilă și ar putea distruge imunitatea față de infecția anterioară cu Covid-19 cu până la 61%, potrivit unui studiu de modelare, lansat la începutul acestei luni de către cercetători din Brazilia și Marea Britanie.

Vorbind vineri la un centru de vaccinare de pe aeroportul Fiumicino din Roma, premierul Mario Draghi a spus că înțelege taxele pe care blocajele le afectează societății, dar măsurile viitoare au fost un pas necesar pentru a se asigura că situația nu se va deteriora în continuare.

„Sunt conștient că măsurile de astăzi vor avea consecințe asupra educației copiilor, asupra economiei și, de asemenea, asupra stării psihologice a tuturor”, a spus Draghi.

Italia a fost supusă unui blocaj național din martie până în mai 2020, însă, de atunci, au mai fost impuse nenumărate blocaje regionale.

 

CITEȘTE ȘI:

Volkswagen vrea să revină în 2021 la nivelul de vânzări anterior crizei

BMW vrea să-și dubleze vânzările de mașini electrice. 5 noi modele în 2021

 

 

Adaugati comentariu