Italia instituie, de astăzi, 15 octombrie, obligativitatea deținerii și prezentării Certificatului Covid-19 de către toți angajaţii, atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Noua regulă se va aplica până la 31 decembrie 2021, dată la care starea de urgență ar trebui să înceteze, cu excepția unor prelungiri suplimentare.
Astfel, cei care nu sunt vaccinați anti-Covid sau care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni, vor fi obligați să se testeze, din două în două zile sau la fiecare trei zile, în funcție de tipul de test efectuat, rapid sau PCR.
Textul noului Decret guvernamental prevede că: „oricine lucrează în sectorul privat este obligat, în scopul desfășurării activității, să dețină și să prezinte certificatul verde Covid-19 la cerere”. Acest lucru se aplică, de asemenea, „tuturor persoanelor care desfășoară, din orice motiv, muncă, instruire sau muncă voluntară, pe baza contractelor externe”.
Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage noii reguli, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.
Prima ţară europeană atinsă de pandemie în februarie 2020, Italia a plătit un preţ scump, cu peste 130.000 de morţi. Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum în Italia peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-Covid-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză.
Conform unei estimări, circa 250.000 din cei 3,2 milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaţilor urcă la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajaţi (15%). Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%.
Creșterea costurilor în transporturile de marfă
După introducerea obligativității Certificatului Covid-19, companiile italiene de transport de marfă se vor confrunta cu o creștere a costurilor, în total, de 70 de milioane de euro pe zi, potrivit calculelor realizate de asociația de profil, Trasportiunito.
Potrivit organizației transportatorilor, acesta este o estimare minimă, care „va determina un alt element de criză în domeniu”. Costurile suplimentare vor apărea ca urmare a lipsei de productivitate, șoferi care nu vor avea astfel de certificate neputând rămâne angajați, dar nici nu vor putea fi înlocuiți cu alții din cauza deficitului structural de personal în sector.
„Aproximativ 80.000 de șoferi vor lipsi de la apel, din cadrul celor 98.000 de companii înregistrate în Registrul național al transportatorilor rutieri din Italia. Acest lucru va duce la întârzieri în livrarea mărfurilor”, a avertizat secretarul asociației, Maurizio Longo.
Șoferii străini sunt exceptați de la obligativitatea deținării și prezentării Certificatului Covid-19.
CITEȘTE ȘI:
1 din 3 vehicule înmatriculate sunt utilizate în leasing operațional. În Franța
Un nou combustibil pentru motoare diesel reduce consumul și emisiile de CO2
Comentați?