IRU solicită un moratoriu privind controalele Legii Macron în transporturile rutiere internaţionale

IRU solicită autorităţilor franceze să amâne punerea în aplicare a Legii Macron deoarece cerinţele esenţiale care să permită să se conformeze legii nu sunt încă disponibile pentru operatorii de transport rutier.Comisia Europeană cere susţinerea amânării până ce aspectele juridice nu sunt clarificate.

IRU a solicitat autorităţilor franceze să introducă un moratoriu privind aplicarea Legii Macron pentru operatorii de transport internaţional începând cu 2 iulie 2016.

Cu numai două săptămâni înainte de intrarea în vigoare a acestei legii, operatorii de transport rutier nu au nicio informaţie practică cu privire la modul de a se conforma. Legea Macron include obligaţii pentru ca operatorii să se înregistreze, desemnarea unui reprezentant în Franţa şi calcularea salariul minim. Autorităţile franceze nici măcar nu au publicat formularele de înregistrare necesare până la această dată.

IRU îndeamnă statele membre ale UE şi Comisia Europeană să sprijine această amânare până la stabilirea clarificărilor juridice, furnizarea informaţiilor pentru sectorul transporturilor şi acordarea unei perioade de adaptare.

michael-nielsen-floteautoÎncă din martie 2015, cu mai mult de un an în urmă, ne-am exprimat preocupările cu privire la implicaţiile practice ale Legii Macron în cazul în care implementarea legii nu este explicată în detaliu, şi cu consultarea reprezentanţilor sectorului de transport”, a declarat Michael Nielsen, reprezentantul IRU la UE.

Acesta a adăugat că, în urmă cu două luni, IRU a transmis administraţiei franceze peste 40 de întrebări juridice şi practice privind Legea Macron pentru a informa, mai departe, membrii săi. Până la această dată, solicitarea IRU a rămas fără răspuns.

„Este total inacceptabil să se impună astfel de obligaţii fără a îi informa, mai întâi, în detaliu pe cei care vor fi responsabili de respectarea acestora, în special menţionând că transportatorii sunt pasibili de o amendă de 500.000 euro dacă vor fi găsiţi vinovaţi că nu respectă aceste norme”, conchide Michael Nielsen.

IRU a sperat ca înaintea implementării Legii Macron, autorităţile franceze ar fi trebuit să fi aşteptat rezultatul investigaţiei Comisiei Europene în cazul Legii MiLoG din Germania, deoarece cele două iniţiative sunt bazate pe acelaşi concept. În consecinţă, IRU apelează de asemenea, la Comisia Europeană să finalizeze investigaţiile cât mai curând posibil.

 

 

Adaugati comentariu