Investiţie în testarea carburanţilor

OMV Petrom a inaugurat un centru modern de analize pentru controlul calităţii carburanţilor la rafinăria Petrobrazi, o investiţie în sumă de aproximativ 5 milioane de euro.
benzina

Noul centru de analize dispune de trei laboratoare pentru produse petroliere, la care se adaugă un laborator de ape-mediu. În cadrul centrului de analize de la rafinăria Petrobrazi se testează în permanenţă cei mai importanţi parametri de calitate ai carburanţilor.

La centrul de analize de la Petrobrazi se efectuează anual circa 150.000 de teste. În cadrul laboratoarelor sunt testaţi cei mai importanţi parametri de calitate ai carburanţilor, precum cifra octanică în cazul benzinei, respectiv
cifra cetanică în cazul motorinei. Aceşti parametri sunt cei care indică puterea pe care o transmit respectivii carburanţi motorului. De asemenea, în cadrul centrului se efectuează şi teste ale cifrei octanice tip motor, care testează benzina în condiţii mai apropiate de cele din realitate.

Alte teste de calitate a carburanţilor efectuate în cadrul laboratoarelor vizează verificarea conţinutului de apă, a
conţinutului de sulf şi alte metale, gume, sau temperatura de filtrabilitate a motorinei – care arată temperaturile
minime până la care motoarele diesel vor funcţiona fără nici o problemă.

După privatizare (2005-2016), investiţiile la rafinăria Petrobrazi au însumat 1,2 miliarde euro, din care circa 600
milioane euro au fost investiţi pentru programul de modernizare care s-a desfăşurat în perioada 2010-2014.
Cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual, Petrobrazi poate procesa întreaga producţie de ţiţei a
OMV Petrom din România. Rafinăria Petrobrazi are în prezent un Indice Nelson (indicator folosit pentru a evalua complexitatea unei rafinării de petrol) de 11,5, cel mai mare din regiune, fiind capabilă să proceseze o gama variată de ţiţei.

OMV Petrom a înregistrat o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane barili echivalent petrol în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate
prin intermediul a 783 benzinării, la sfârşitul lui 2016, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

 

 

Adaugati comentariu