Advertisement

Înmatriculările noi de vehicule rutiere
Home Piaţa auto Analize de piață INS: Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor s-au majorat cu 4,5%

INS: Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor s-au majorat cu 4,5%

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 4,5% în trimestrul I 2024 faţă de perioada similară de anul trecut, în timp ce ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second hand importate în total înmatriculări noi de autoturisme a avansat cu 4,5 puncte procentuale, ajungând la 71,7%, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În primele trei luni ale anului, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creşteri la toate categoriile, astfel: la categoria mopede şi motociclete – cu 16,1%, categoria autoturisme – cu 4,2% şi la categoria autobuze şi microbuze – cu 2,8%.

În ceea ce priveşte înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor, s-au consemnat procente pozitive la categoria autobuze şi microbuze – cu 41,2%, respectiv la categoria mopede şi motociclete – cu 17,2%. Pe de altă parte, de la un an la altul, înmatriculările de autoturisme au scăzut cu 10,1%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere

Datele INS mai relevă faptul că înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au crescut la toate categoriile, după cum urmează: autotractoare (11,4%), remorci şi semiremorci (9,8%) şi autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) – cu 9,1%.

Totodată, pe segmentul vehiculelor rutiere noi destinate transportului de mărfuri, s-au înregistrat majorări ale înmatriculărilor la categoriile: autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) – cu 13,2%, şi remorci/semiremorci (+11,5%). În schimb, categoria autotractoare a consemnat o scădere cu 5,6%.

Raportat la trimestrul IV din 2023, în primele trei luni din acest an, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creşteri cu 2,7% la vehiculele pentru transportul pasagerilor, precum şi cu 11,3% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere

De asemenea, vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu normele europene de poluare, înmatriculate pentru a circula pe drumurile publice, cuprindeau, la finele trimestrului I 2024, în proporţie de 62,4%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 şi în proporţie de 10,6% vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere

La categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,1%; pentru categoria autobuze şi microbuze, cele mai multe vehicule (23,6%) au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede şi motociclete majoritatea vehiculelor (25,7%) erau clasificate ca fiind Non-Euro.

În acelaşi timp, vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat în categoria autocamioane în proporţie de 28,2%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare (41,4%), iar la categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 23,5%, au fost clasificate în norma Non-Euro.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Aceasta este noua Dacia Spring

Europenii preferă hibridele pe măsură ce vânzările de vehicule electrice pierd din avânt

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Mașinile electrice
Analize de piață

Mașinile electrice vor crește cererea globală de electricitate cu 630% până în 2030

Mașinile electrice vor crește cererea globală de energie electrică cu 630% până...

china
Analize de piață

Piața mașinilor electrice din China nu cunoaște criza: vânzări în creștere cu 14%; cotă de piață record de 47%

Piața de vehicule electrificate din China, care cuprinde atât vehicule complet electrice,...

mașini electrice
Analize de piață

Parcul de mașini electrice din România, în continuă creștere. 4.962 de înmatriculări în primele 4 luni

În România circulă în prezent 45.248 de mașini electrice, dintre care 4.962...