înmatriculările noi
Home Piaţa auto Analize de piață INS: Înmatriculările noi de autoturisme au urcat cu 3,2% în primele 3 luni

INS: Înmatriculările noi de autoturisme au urcat cu 3,2% în primele 3 luni

În trimestrul I 2023, comparativ cu trimestrul I din 2022, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la toate categoriile, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, înmatriculările noi de autoturisme au urcat cu 3,2%, de autobuze și microbuze, cu 25,8%, și de mopede ṣi motociclete, cu 13,1%.

În ceea ce privește înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost din nou înregistrate creṣteri la toate categoriile. Astfel, înmatriculările noi de autoturisme noi au avansat cu 27,6%, de autobuze ṣi microbuze noi, cu 58,8%, și de mopede ṣi motociclete noi, cu 23,4%.

Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale), cu 2,6% ṣi creṣteri la categoria autotractoare, cu 13,3% ṣi la categoria remorci ṣi semiremorci, cu 4,8%. Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣteri la toate categoriile astfel: la categoria autotractoare cu 29,8%, la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 25,1% ṣi la categoria remorci ṣi semiremorci cu 2,8%.

Faţă de trimestrul IV 2022, în trimestrul I 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere cu 4,8% la vehiculele pentru transportul pasagerilor ṣi cu 9,0% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Datele INS mai arată că vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului I 2023, în proporție de 60,3%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și în proporție de 11,4%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,8%; pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 24,7% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 27,4% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 29,1%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 38,1%, în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 24,6% au fost clasificate în norma Non-Euro.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere cuprind înregistrările de vehicule noi, inclusiv ale celor achiziṭionate în leasing, precum ṣi înregistrările de vehicule second hand din import, clasificate conform categoriilor comunitare de vehicule. Datele nu includ reînmatriculările datorate schimbării proprietarului în urma vânzării autovehiculului, tramvaiele şi troleibuzele, vehiculele militare, remorcile din agricultură şi vehiculele de locuit.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Miza pe ”verde”. Vânzările de vehicule comerciale electrice în 2022

O nouă variantă de traseu pentru Autostrada Ploiești – Brașov. Dezbatere publică până pe 11 mai

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

mașini electrice
Analize de piață

Mașinile electrice mici de 25.000 € ar putea deveni profitabile până în 2025. Analiză T&E

Pentru a concura cu afluxul chinez de vehicule ”verzi” din segmentul B,...

vehiculelor electrice
Analize de piațăFlotă verde

China și-a păstrat prima poziție în competiția vehiculelor electrice. Studiu EY

China și-a păstrat prima poziție în progresul către un viitor al vehiculelor...

germania
Analize de piață

Din ce în ce mai multe mașini vechi circulă pe șoselele din Germania. Analiză Deutsche Bank

Germania este o țară care iubește mașinile. Cu o densitate de 578...

Înmatriculările de autoturisme noi
Analize de piață

Înmatriculările de autoturisme noi, în creștere cu 20% în primele 8 luni din 2023

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 20% în primele 8 luni...