Kurzarbeit
Home Piaţa auto Industrie auto Industria auto, motor al economiei

Industria auto, motor al economiei

Alături de retail şi IT, industria auto este unul dintre principalii piloni ai economiei româneşti, angajând în total peste 150.000 de persoane şi având o contribuţie la exporturile de anul trecut de 47%.

Conform unui studiu realizat de Euler Hermes, companie specializată în asigurarea de credit comercial şi în domeniul garanţiilor şi colectării creanţelor, de la an la an, industria autovehiculelor se bucură de o rentabilitate puternică. În plus, în 2016 a înregistrat o rată de creştere de 9% faţă de 2015, în condiţiile în care media la nivel global a fost de 1,6%. Având în vedere acest rezultat, analiştii Euler Hermes estimează că ritmul de creştere se va menţine anual la 6-7% până în 2020.

„Până acum sectorul a fost condus de producătorii de automobile, unde Dacia-Renault s-a aflat pe locul 11 la nivel european, cu aproape 360.000 de unităţi de produse în 2016. În prezent cea mai mare parte a creşterii provine de la producătorii de piese şi componente auto”, se arată în studiu.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei interne, industria automobilelor s-a apreciat în trimestrul IV 2016 pentru autoturisme noi, până la 32.500 unităţi, însă a scăzut puternic, în general, din cauza încetinirii vânzărilor la mâna a doua, până la un total de 101.500 de autoturisme vândute.

Analiştii Euler Hermes spun că anul 2016 a fost unul dintre cei mai buni din ultimul deceniu, înregistrându-se o creştere cu 17,4% a numărului de înmatriculări de vehicule, până la 510.000 de unităţi, dar din care doar aproximativ 22% (115.000 de unităţi) au fost automobile noi.

Potrivit studiului, piaţa de leasing financiar a crescut cu 25% în 2016, până la două miliarde de euro, din care aproape 77% reprezintă automobile şi vehicule utilitare uşoare. Companiile au reprezentat 97% din totalul clienţilor de leasing financiar, urmate de persoanele fizice, cu 2%, şi de sectorul public, cu 1%.

La rândul ei, flota de autovehicule de leasing operaţional a crescut cu 8%, până la 60.000 de vehicule în 2016, adică aproximativ 13% din toate înregistrările de autoturisme noi, cu aşteptări de creştere similare pentru 2017.

Principalele companii auto care activează în România sunt Dacia, cu o cifră de afaceri de 4,2 miliarde euro în 2015, Ford, cu afaceri de 0,8 miliarde euro şi grupul Volskwagen în calitate de comerciant şi distribuitor, cu o cifră de afaceri de 0,4 miliarde euro.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

volvo cars
Industrie auto

Volvo Cars va produce ultima mașină diesel la începutul anului 2024

Constructorul auto suedez Volvo Cars a anunţat, marţi, în cadrul Climate Week...

Industrie auto

ZF creează un motor electric fără magneți

ZF a dezvoltat un motor electric care nu necesită magneți, cu un...

Producția de autoturisme
Industrie auto

ACAROM: În primele 8 luni, producția de autoturisme din România s-a ridicat la 327.917 unități

Producția de autoturisme din România s-a ridicat la 327.917 unități în primele...

continental
Industrie auto

IAA Mobility 2023: Continental și Google Cloud echipează mașinile cu inteligență artificială generativă

Continental a anunțat un parteneriat cu Google Cloud în timpul conferinței de...