În trimestrul I, finanţările noi de vehicule prin leasing financiar au urcat la 270 mil. euro

Companiile de leasing financiar din România au acordat finanţări noi de 350 de milioane de euro la 31 martie 2015, în creştere cu 13% faţă de acelaşi interval din anul precedent, iar cele mai multe finanţări - 270 milioane de euro - au fost consemnate pe segmentul vehiculelor.
Buzău

Conform statisticii, clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finanţărilor, restul de 2% fiind consemnat în rândul persoanelor fizice (2%).

„Majoritatea persoanelor juridice care apelează la leasing financiar ca sursă de finanţare a achizitiilor necesare activităţii lor economice o reprezintă IMM-urile. Parteneriatul public-privat înscrie o pondere de 0%, indicând lipsa de apetit a autoritatilor publice pentru acest model de finanţare a proiectelor de investiţii la nivel naţional. Durata de finanţare cel mai des întâlnită este de 4-5 ani (30%), urmată de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (13%), 1-2 ani (8%), un an (5%) şi 7-15 ani (3%). Această ultimă perioadă este caracteristică finanţării sectorului imobiliar”, spun reprezentanţii ALB România.

finantarile-noi-vehicule-prin-leasing-financiar-au-urcat-la-270-mil-euro-floteauto
Finanţarea vehiculelor a înregistrat o creştere de 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2014

Pe fondul creşterii cu 13% a pieţei de leasing financiar din România, la finele lunii martie, cu un volum total nou finanţat în valoare de 350 milioane de euro, distribuţia pe tipuri de active finanţate a fost următoarea:

  • 77% (270 milioane de euro) – autoturisme şi vehicule comerciale,
  • 20% (68 milioane de euro) echipamente,
  • 3% (12 milioane de euro) imobiliare.

 

Vehiculele au înregistrat o creştere de 12% fata de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar pe categorii de vehicule autoturismele reprezintă, încă, o pondere majoritară de 49% din totalul volumului. Acestea sunt urmate de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 40%, vehiculele comerciale uşoare (10%), precum şi alte categorii de vehicule în proportie de 1%.

La capitolul cote de piaţă, cea mai mare reprezentare este înregistrată de către firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 79% din total, urmată de cele captive producătorilor (17%) şi de către companiile de leasing financiar independente (4%).

 

 

Adaugati comentariu