Buzău
Home Finanţare Leasing financiar În trimestrul I, finanţările noi de vehicule prin leasing financiar au urcat la 270 mil. euro

În trimestrul I, finanţările noi de vehicule prin leasing financiar au urcat la 270 mil. euro

Companiile de leasing financiar din România au acordat finanţări noi de 350 de milioane de euro la 31 martie 2015, în creştere cu 13% faţă de acelaşi interval din anul precedent, iar cele mai multe finanţări – 270 milioane de euro – au fost consemnate pe segmentul vehiculelor.

Conform statisticii, clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finanţărilor, restul de 2% fiind consemnat în rândul persoanelor fizice (2%).

„Majoritatea persoanelor juridice care apelează la leasing financiar ca sursă de finanţare a achizitiilor necesare activităţii lor economice o reprezintă IMM-urile. Parteneriatul public-privat înscrie o pondere de 0%, indicând lipsa de apetit a autoritatilor publice pentru acest model de finanţare a proiectelor de investiţii la nivel naţional. Durata de finanţare cel mai des întâlnită este de 4-5 ani (30%), urmată de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (13%), 1-2 ani (8%), un an (5%) şi 7-15 ani (3%). Această ultimă perioadă este caracteristică finanţării sectorului imobiliar”, spun reprezentanţii ALB România.

finantarile-noi-vehicule-prin-leasing-financiar-au-urcat-la-270-mil-euro-floteauto
Finanţarea vehiculelor a înregistrat o creştere de 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2014

Pe fondul creşterii cu 13% a pieţei de leasing financiar din România, la finele lunii martie, cu un volum total nou finanţat în valoare de 350 milioane de euro, distribuţia pe tipuri de active finanţate a fost următoarea:

  • 77% (270 milioane de euro) – autoturisme şi vehicule comerciale,
  • 20% (68 milioane de euro) echipamente,
  • 3% (12 milioane de euro) imobiliare.

 

Vehiculele au înregistrat o creştere de 12% fata de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar pe categorii de vehicule autoturismele reprezintă, încă, o pondere majoritară de 49% din totalul volumului. Acestea sunt urmate de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 40%, vehiculele comerciale uşoare (10%), precum şi alte categorii de vehicule în proportie de 1%.

La capitolul cote de piaţă, cea mai mare reprezentare este înregistrată de către firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 79% din total, urmată de cele captive producătorilor (17%) şi de către companiile de leasing financiar independente (4%).

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Compania de Apă Buzău
Leasing financiar

Compania de Apă Buzău achiziționează 10 autoturisme în leasing financiar

Compania de apă Buzău intenționează să achiziționează 10 autoturisme în leasing financiar,...

Leasing financiar
InterviuriLeasing financiar

Tendințele pieței de leasing financiar în 2023

– Interviu cu Okan Yurtsever, Director General al Garanti BBVA Leasing

leasing financiar
InterviuriLeasing financiar

Leasing financiar. Cum a evoluat cererea de finanțare în actualul context economic

Interviu cu Gabriel Mihai, director comercial BRD Sogelease