Companiile de leasing financiar din România au acordat finanţări noi de 350 de milioane de euro la 31 martie 2015, în creştere cu 13% faţă de acelaşi interval din anul precedent, iar cele mai multe finanţări – 270 milioane de euro – au fost consemnate pe segmentul vehiculelor.
Conform statisticii, clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finanţărilor, restul de 2% fiind consemnat în rândul persoanelor fizice (2%).
„Majoritatea persoanelor juridice care apelează la leasing financiar ca sursă de finanţare a achizitiilor necesare activităţii lor economice o reprezintă IMM-urile. Parteneriatul public-privat înscrie o pondere de 0%, indicând lipsa de apetit a autoritatilor publice pentru acest model de finanţare a proiectelor de investiţii la nivel naţional. Durata de finanţare cel mai des întâlnită este de 4-5 ani (30%), urmată de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (13%), 1-2 ani (8%), un an (5%) şi 7-15 ani (3%). Această ultimă perioadă este caracteristică finanţării sectorului imobiliar”, spun reprezentanţii ALB România.

Pe fondul creşterii cu 13% a pieţei de leasing financiar din România, la finele lunii martie, cu un volum total nou finanţat în valoare de 350 milioane de euro, distribuţia pe tipuri de active finanţate a fost următoarea:
- 77% (270 milioane de euro) – autoturisme şi vehicule comerciale,
- 20% (68 milioane de euro) echipamente,
- 3% (12 milioane de euro) imobiliare.
Vehiculele au înregistrat o creştere de 12% fata de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar pe categorii de vehicule autoturismele reprezintă, încă, o pondere majoritară de 49% din totalul volumului. Acestea sunt urmate de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 40%, vehiculele comerciale uşoare (10%), precum şi alte categorii de vehicule în proportie de 1%.
La capitolul cote de piaţă, cea mai mare reprezentare este înregistrată de către firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 79% din total, urmată de cele captive producătorilor (17%) şi de către companiile de leasing financiar independente (4%).
Comentați?