În transportul elevilor navetişti vor fi decontate şi abonamentele, şi biletele

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis o excepţie de neconstituţionalitate a unei prevederi din Legea educaţiei naţionale, astfel că, în transportul elevilor, pot fi decontate şi biletele de călătorie, nu numai abonamentele.
transportul gratuit

Art. 84 alin. (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 la care face referire CCR prevede faptul că : „Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „pe bază de abonament” (…) este neconstituţională.

În acest context, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) consideră că astfel, în transportul elevilor, pot fi decontate şi biletele de călătorie, nu numai abonamentele.

„Elevii al căror transport zilnic este realizat în baza biletelor de călătorie devin, pe această cale, eligibili pentru a beneficia de decontul navetei, iar acest factor va avea un impact pozitiv, determinând scăderea ratei abandonului şcolar şi eliminarea unor cheltuieli pe care mulţi elevi nu şi le permit din cauza bugetului redus al familiei”, explică reprezentanţii CNE.

Aceştia solicită noului Guvern al României să monitorizeze îndeaproape implementarea acestei facilităţi prin întocmirea unui plan concret de acţiune cu aplicabilitate locală pentru ca toţi elevii români să beneficieze de decontarea cheltuielilor aferente navetei.

Sesizarea de la Curtea Constituţională a pornit de la situaţia invocată de Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu din Covasna, care a cerut instanţei „să nu se mai prevadă doar abonamentul în Legea educaţiei, la decontare, ca să nu mai fie restricţionată decontarea navetei de un anumit tip de legitimaţie de călătorie”.

 

CITEŞTE ŞI:

Flota Hidroelectrica „se înverzeşte” cu 20 de maşini electrice

Test de mobilitate urbană. Cu ce ajungem mai repede la serviciu?

Autostrada Lugoj-Deva, pe lotul 3, rămâne închisă

Adaugati comentariu