Advertisement

culoare
Home Infrastructură Siguranţă rutieră În România, mașinile de culoare bej au probabilitatea cea mai scăzută de a fi implicate în accidente rutiere

În România, mașinile de culoare bej au probabilitatea cea mai scăzută de a fi implicate în accidente rutiere

În general, oamenii nu cred că numărul de accidente este influențat semnificativ de culoarea mașinii care este implicată. Dacă vizibilitatea este scăzută, poate fi dificil să vezi o mașină de culoare închisă care este parcată pe marginea drumului.

Pentru a evalua cât de puternic influențează culoarea unui vehicul siguranța acestuia, compania de date auto carVertical a realizat un studiu și a identificat cele mai sigure culori pentru mașini din România.

Cele mai sigure culori sunt bejul și verdele

Dintre toate mașinile din România care au fost verificate pe carVertical, modelele bej s-au dovedit a fi cele mai sigure, doar 57,1% dintre acestea fiind avariate în trecut. Mașinile bej pot fi considerate mai sigure deoarece culoarea lor deschisă, neutră, poate fi observată cu ușurință în diverse medii, în special în zonele urbane. În plus, bejul tinde să reflecte bine lumina soarelui, făcând vehiculul mai vizibil în timpul zilei și mai puțin probabil să se piardă pe fundal.

Mașinile verzi se situează pe locul doi, doar 59,4% dintre ele având înregistrări de daune. Culoarea lor distinctivă le face mai vizibile pe drum, sporind siguranța în medii diferite.

culoare

Uneori proprietarii de mașini își revopsesc sau înfoliază vehiculele, așa că este important să verificați dacă culoarea mașinii rulate pe care doriți s-o cumpărați se potrivește cu ceea ce este înregistrat în talon.

„Nu durează mult să revopsești o mașină sau s-o înfoliezi în folie PVC. Dacă sunteți tentați să cumpărați o astfel de mașină, ar trebui să fiți atenți la starea caroseriei, deoarece defectele sau rugina pot fi ascunse în urma acestor procedee”, spune Matas Buzelis, expert auto și șeful departamentului de comunicații al carVertical.

Mașinile cu anumite culori sunt implicate mai des în accidente

Mulți ani la rând, cele mai populare culori pentru mașini au fost negru, alb și gri (argintiu). Aceasta este o tendință globală, iar popularitatea acestor culori probabil va crește mai mult în viitor. Surprinzător este că, deși pe străzi circulă milioane de mașini vopsite în aceste culori, nu ele sunt cele care ajung să fie implicate cel mai des în accidente.

Cercetările au arătat că mașinile galbene (69,6%), maro (68,1%) și portocalii (66,7%) sunt cel mai des implicate în accidente în România.

Mașinile maro pot fi mai greu de văzut pe drumurile rurale deoarece culoarea lor se integrează în mediul înconjurător.

Mașinile galbene și portocalii sunt mai puțin sigure decât altele din cauza problemelor de vizibilitate și a factorilor psihologici legați de comportamentul șoferului. Deși această ipoteză este subiectivă, mașinile viu colorate le pot oferi șoferilor un sentiment exagerat de încredere care îi determină să conducă mai neglijent.

„Aspectul unei mașini poate induce cumpărătorii în eroare, așa că nu recomandăm să alegeți o mașină doar pe baza aspectului său. Este important să verificați istoricul mașinii, să faceți un test drive, să fie inspectată la un service autorizat și abia apoi vă puteți decide dacă merită s-o cumpărați sau mai bine căutați altceva”, explică Buzelis.

Studiul a folosit date statistice din rapoartele care prezintă istoricul vehiculelor achiziționate de utilizatorii companiei în perioada august 2023 – august 2024. Studiul a fost realizat în 15 țări.

carVertical operează în 28 de țări și colectează informații din peste 900 de baze de date din întreaga lume, inclusiv cele aparținînd forțelor de ordine, instituțiilor financiare, registrelor de stat și/sau regionale și anunțuri auto. Prin procesarea anuală a milioane de rapoarte privind istoricul vehiculelor, compania poate prezenta informații noi, cele mai recente tendințe și previziuni unice pentru piața de mașini second hand.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Succesorul lui Carlos Tavares la Stellantis ar putea fi Luca Maestri, fost director financiar la Apple

 

70% dintre tineri sunt de acord ca mașina de serviciu să devină un „birou pe roți”

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

e-SIGUR
Siguranţă rutieră

Prima sancțiune cu suspendarea dreptului de a conduce aplicată după instalarea sistemului e-SIGUR

Polițiștii din cadrul Direcției Rutiere au întocmit, miercuri, primul proces-verbal de constatare...

Autostrăzi
Siguranţă rutieră

Peste 1.200 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de polițiștii Brigăzii Autostrăzi

În urma controalele efectuate în perioada 6 – 12 ianuarie 2025, polițiștii...

Midia
Siguranţă rutieră

Restricții de circulație pe podul peste canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, se instituie restricții de circulație pe...

Inteligența artificială
Administrare floteSiguranţă rutieră

Inteligența artificială îmbunătățește și siguranța rutieră. Studiu Deloitte

Inteligența artificială (AI) poate face mult mai mult decât să creeze imagini...