În primele 10 luni, creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor

În primele zece luni ale anului 2020, creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, băncile acordând firmelor împrumuturi de 38 miliarde lei, 56,35% din volumul total.
facilităţile

Ponderea creditelor noi accesate de populație și companii, de 24,15% din soldul creditului neguvernamental, reprezintă un procent destul de ridicat, mai ales dacă ținem cont că opt luni din perioada menționată s-au derulat în contextul pandemiei. Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 279,17 miliarde lei în luna octombrie 2020, este calculat ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite.

În perioada ianuarie-octombrie 2020, creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor care a accesat 56,35% din volumul de credite noi. Creditele acordate populației reprezintă 43,62% din totalul împrumuturilor noi acordate. De altfel și strategiile băncilor din anii trecuți prognozau o intensificare a finanțărilor acordate companiilor pentru această perioadă.

Repartiția pe monede arată că populația și companiile au accesat preponderent credite în moneda națională în proporție de 82,14%, acestea fiind urmate de împrumuturile în euro cu o pondere de 14,65% și de cele în dolari, care au fost contractate exclusiv de companii, cu 3,21%.

În primele zece luni ale anului 2020, companiile au accesat aproape 38 miliarde lei, accentul fiind pus tot pe creditarea în moneda națională, în proporție de 70%, fiind urmată de creditele în euro și dolari.

Populația a accesat în perioada menționată credite noi în valoare de 29,41 miliarde lei, iar repartiția pe monede arată că a fost eliminat aproape în totalitate riscul valutar în condițiile în care populația a accesat aproape numai credite în lei (98%). Astfel, populația a absorbit un segment mai mare din creditarea în monedă națională.

 

CITEȘTE ȘI:

Săptămână de lucru de patru zile, în Spania. Proiect analizat de Guvernul de la Madrid

Cel mai mare broker de credite, KIWI Finance, preluat de OLX Group

Construcția șoselei de centură Sfântu Gheorghe a fost lansată în licitație

 

 

Adaugati comentariu