În pregătire, un nou drum expres: Bacău-Piatra Neamţ

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că a depus, la Ministerul Transporturilor, Aplicaţia de Finanţare pentru elaborare Studiului de Fezabilitate pentru Drumul expres (DX) Bacău-Piatra Neamţ.Cerera de Finanţarea nerambursabilă va fi alocată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, Componenta 1, Obiectiv Specific 2.2 – Apel de proiecte pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rutiere – sprijin pregătire proiecte de investiţii, Operaţiunea – Cresterea accesibilităţii zonelor cu o conectivitate redusă la infrastructura rutieră a TEN-T.

Dupa analiza Aplicatiei de Finantare, Ministerul Transporturilor va trimite cererea mai departe, la Comisia Europeană.

Valoarea totală a proiectului este de 16.29 milioane de lei, din care 85% contribuţia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională – 11,69 milioane de lei, 15% contribuţia naţională – 2,1 milioane de,76 lei, restul de 2,5 milioane de lei reprezentând cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.

Potrivit CNAIR, durata proiectului este de 30 luni.

Anunţul privind realizarea unei şosele rapide între Bacău şi Piatra Neamţ a fost făcut de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, în luna martie.

Prin Bacău va trece şi drumul de mare viteză Siret Expres (DX 5), în lungime de 329 km, care va fi realizat din patru tronsoane, Ploieşti-Buzău; Buzău-Râmnicu Sărat-Focşani; Focşani-Mărăşeşti-Adjud-Bacău şi Bacău-Roman-Paşcani. De aici se vor desprinde alte două tronsoane, în lungime totală de 120 km, Paşcani-Vereşti-Suceava şi Suceava-Siret-graniţa cu Ucraina.

Teoretic, Siret Expres, împreună cu legătura spre graniţa cu Ucraina şi tronsonul Bucureşti – Ploieşti (parte din A3), va completa ruta Coridorul 9 Pan European pe teritoriul românesc.

 

CITEŞTE ŞI:

MAE vrea să-şi asigure Casco flota de aproape 700 de maşini

Rabla şi Rabla Plus demarează vineri, 12 aprilie

 

 

Adaugati comentariu