Rabla şi Rabla Plus demarează vineri, 12 aprilie 2019

Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, ediţiile din 2019, demarează vineri, 12 aprilie, o dată cu începerea înscrierilor. Fondurile necesare prevăzute în buget însumează 350 de milioane de lei.



Rabla pentru flote comerciale

Şi în acest an, prima de casare este de 6.500 lei, la care se poate acumula în funcţie de motoare, un ecobonus de 1.000 de lei, sau de 1.700 lei pentru cele hibrid. Totodată, se va menţine eco-tichetul de 10.000 de euro pentru achiziţionarea unei maşini nepoluante, 100% electrice.

„Le spun tuturor românilor că de vineri, din data de 12 aprilie, se pot deja înscrie în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Le doresc succes să-şi cumpere o maşină nouă. Îmi doresc aşa cum am făcut şi anul trecut să reuşim cu ajutorul Guvernului să dublăm suma pe care acum o avem înscrisă în buget, pentru aproximativ 35.000 de prime de casare. Îmi doresc foarte mult ca programul pe care azi îl lansăm să se dovedească şi în această ediţie a fi unul iubit de români şi care să poată să aducă un plus din toate punctele de vedere pentru noi toţi”, a subliniat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Aceasta a reamintit anul trecut a fost adoptată o Hotărâre de Guvern prin care instituţiile statului, indiferent că sunt autorităţi publice locale, agenţii, ministere, pot cumpăra maşini nepoluante, în condiţiile în care plafonul de achiziţii a fost ridicat de la 18.000 euro la 30.000 euro.

Pe de altă parte, Graţiela Gavrilescu a menţionat că şi-ar dori ca în România ţinta de reciclare în cazul componentelor auto să ajungă la 100%.

„Pentru că vorbeam de reciclare şi există directiva europeană prin care producătorii trebuie să-şi facă ţinta de 85% eu mi-aş dori pentru România, împreună cu producătorii, cu importatorii, împreună cu toţi cei care pun autovehicule pe piaţă să atingem 100%. Deci toate componentele unui astfel de autovehicul să poată fi recuperabile şi să poată fi reciclate în totalitate”, a arătat ministrul Mediului.

În acest context, Graţiela Gavrilescu a a anunţat că va propune crearea unui grup de lucru pentru iniţierea unei legislaţii destinate autovehiculelor scoase din uz, vechi, şi industriei şi importatorilor de autovehicule, în sensul de a urmări „trasabilitatea” tuturor componentelor unui astfel de autovehicul, scoase din uz, în cadrul unei organizaţii de transfer corespunzătoare, în care producătorii să se asigure că toţi cei care fac lucrul acesta îl fac în cadrul legal.

„Este similar cu ceea ce se întâmplă la echipamentele electrice şi electrocasnice, la ce se întâmplă cu deşeurile municipale, cu deşeurile de fapt din ambalaje”, a explicat ministrul Mediului.

 

Adaugati comentariu