Echilibrarea roților: ce reprezintă și când este necesară

Roțile reprezintă acele componente ale mașinii care stabilesc contactul acesteia cu suprafața de rulare. Ele au un rol esențial în menținerea stabilității automobilului și a maniabilității sale.echilibrare roti

Având în vedere importanța sistemului de direcție, starea roților este un aspect care ar trebui să îi preocupe pe toți șoferii responsabili. Echilibrarea roților este o operațiune ce asigură acuratețea manevrelor în timpul deplasării cu mașina și oferă protecție împotriva eventualelelor incidente din trafic.

 

Ce presupune echilibrarea roților și ce beneficii prezintă?

Echilibrarea roților este indispensabilă pentru crearea unui confort superior la volan și pentru prevenirea pericolelor pe care le presupune șofatul. Concret, prin acest procedeu sunt eliminate efectele dezechilibrelor sistemului de direcție, inclusiv cele ale pneurilor. Beneficiile echilibrării roților sunt numeroase, ele manifestându-se pe termen lung și contribuind la prelungirea duratei de viață a componentelor roților și nu numai.

De exemplu, în urma echilibrării roților este diminuată uzura acelor mecaniste de direcție și a rulmenților angrenate în timpul manevrelor de la volan, cum ar fi axa de pivotare sau bara de direcție.

În același timp, acest pas permite optimizarea kilometrajului datorită uzurii regulate a anvelopelor.

Pe lângă toate aceste beneficii, un set de roți corect echilibrate protejează sistemele electronice încorporate.

Indiferent că vorbim despre anvelope de vară, de iarnă sau all season, echilibrarea roților este un proces cu efecte pozitive atât în ceea ce privește integritatea componentelor auto cât și confortul șoferilor.

Cauzele dezechilibrului roților și 3 semnale de alarmă

Cauzele dezechilibrului roțile sunt numeroase, printre ele numărându-se și deficiențele din fabrică, dar și factorii care țin de modul de exploatare al automobilului. Frânările puternice, intervențiile necorespunzătoare asupra anvelopelor, condițiile de drum caracterizate de gropi sau porțiuni intens denivelate atentează la echilibrul roților.

Test anvelope Kleber- Dynaxer HP4 și UHPDezechilibrul roților înseamnă că, mai ales la viteze mari, roțile își pierd aderența și nu mai pot menține un contact ferm cu solul. Drept consecințe, eficiența sistemului de frânare se reduce și acuratețea sistemului de direcție scade simțitor.

 

Atunci când roțile necesită echilibrare, există, însă, anumite semnale de alarmă. Iată care sunt cele mai frecvente dintre ele:

 

  • Vibrații în volan – de regulă, se impune echilibrarea roților de pe puntea din față;
  • Vibrații în scaunul șoferului – de cele mai multe ori, echilibrarea roților de pe spate este soluția potrivită;
  • Uzură anormală – poate fi stabilită în cadrul unei verificări efectuată de către mecanic;

Echilibrare roți versus geometrie roți

Adesea, se face confuzie între echilibrarea și geometria roților. Deși ambele operațiuni sunt  benefice pentru funcționarea optimă a autovehiculului, ele sunt două procese distincte.

Echilibrarea roților este o operațiune în timpul căreia sund dispuse contragreutăți din plumb pe circumferința roților, în anumite puncte prestabilite. Aceasta reprezintă un procedeu dinamic și se realizează folosind, desigur, un echipament special.

Pe de altă parte, geometria presupune reglejul roților, din prisma următoarelor aspecte: unghi de înclinare, unghi de fugă și de convergență. Astfel, ea asigură paralelismul roților care vor redeveni perpendiculare pe sol. Geometria roților se efectuează, de asemenea, în cadrul unui service autorizat, folosind aparaturi ce încorporează tehnologie 3D.

 

O mașină ale cărei roți nu au fost echilibrate se poate defecta mai rapid. Printre riscurile care apar în timpul rulajului cu roțile neechilibrate se numără: uzura rulmenților, a amortizoarelor, precum și a altor elemente din componența mecanismului de direcție. De asemenea, omiterea unei vizite la service pentru echilibrarea roților compromite și gradul de confort de la volan, precum și securitatea din timpul deplasărilor cu mașina.

 

Adaugati comentariu