Cartelul producătorilor de camioane. CE a amendat Scania cu 880 mil. euro

Comisia Europeană (CE) a constatat că şi Scania a încălcat regulile anticoncurenţiale ale UE, ca urmare a faptului că, împreună cu alţi cinci producători, a fixat timp de 14 ani un nivel artificial al preţurilor camioanelor şi a obligat clienţii să suporte costurile noilor tehnologii pentru a respecta regulile mai stricte de mediu. Astfel, Comisia a impus companiei Scania o amendă de 880.523.000 euro.În iulie 2016, Comisia a finalizat investigaţia privind formarea unui cartel de către constructorii MAN, DAF, Daimler, Iveco şi Volvo / Renault, pe care i-a sancţionat cu cea mai mare amendă din istoria Uniunii Europene, de 2,93 miliarde de euro.

MAN, subsidiară a Volkswagen, nu a fost amendat, întrucât a dezvăluit autorităţilor de la Bruxelles existenţa cartelului. Ceilalţi producători de camioane şi-au recunoscut implicarea şi au fost de acord să soluţioneze cauza. Daimler şi DAF au primit amenzi de un miliard de euro, respectiv 753 milioane de euro, în timp ce pentru Volvo/Renault şi Iveco penalităţile au fost de 670 milioane de euro, respectiv 495 milioane de euro.

La acel moment, Scania a decis să nu participe la soluţionarea cazului, spre deosebire de ceilalţi cinci participanţi, şi, în consecinţă, ancheta Comisiei împotriva Scania a fost efectuată în conformitate cu procedura standard pentru cartel.

„Decizia de astăzi marchează sfârşitul investigaţiei noastre privind un cartel de durată foarte lungă – 14 ani. Existenţa acestui cartel a afectat un număr foarte mare de transportatori rutieri din Europa, deoarece Scania şi ceilalţi 5 constructori de camioane produc mai mult de 9 din 10 camioane medii şi grele vândute în Europa. Aceste camioane reprezintă aproximativ trei sferturi din transportul intern de mărfuri din Europa şi joacă un rol vital în economia europeană. În loc să se înţeleagă asupra preţului, producătorii de camioane ar fi trebuit să concureze unul cu celălalt, inclusiv în ceea ce priveşte mediul”, a declarat Comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Potrivit Comisiei Europene, transportul rutier este o parte esenţială a sectorului european al transporturilor, iar competitivitatea acestuia depinde de preţurile camioanelor. Decizia de astăzi se referă în mod specific la piaţa producţiei de camioane medii (cu greutatea între 6 şi 16 tone) şi de camioanele grele (cu o greutate de peste 16 tone).

Investigaţia Comisiei a arătat că Scania, în calitate de producător de camioane grele, a întreprins o înţelegere referitoare la:

  • coordonarea preţurilor ”brute de listă” pentru camioanele medii şi grele medii în Spaţiul Economic European (SEE). Nivelul „brut de listă”se referă la preţul de fabrică al camioaneloe, astfel cum este stabilit de către fiecare producător. În general, aceste preţuri reprezintă baza de stabilire a preţurilor în industria de camioane. Preţul final plătit de către cumpărători este apoi bazat pe ajustări ulterioare, efectuate la nivel naţional şi local, la aceste preţuri brute de listă.
  • calendarul pentru introducerea tehnologiilor de emisii pentru camioanele medii şi grele, pentru a se conforma standardelor europene mai stricte (de la Euro III până la Euro VI, care se aplică în prezent)
  • transferul către clienţi al costurilor pentru tehnologiile de emisii necesare conformării standardelor europene mai stricte (de la Euro III până la Euro VI, care se aplică în prezent).

Încălcarea legislaţiei a acoperit întregul Spaţiu Economic European şi a durat 14 ani, între 1997 şi 2011, când Comisia a efectuat inspecţii neanunţate la sediile producătorilor.

Potrivit Comisiei Europene, între 1997 şi 2004, au avut loc întâlniri la nivel de senior manager, uneori în cadrul târgurilor comerciale sau a altor evenimente. Acest lucru a fost completat de conversaţii telefonice. Începând din 2004, înţelegerea a fost organizată prin intermediul unor filiale germane ale producătorilor de camioane, schimbul de informaţii având loc în general, pe cale electronică.

De-a lungul celor 14 ani, discuţiile dintre companiile au acoperit aceleaşi subiecte, şi anume creşterile preţurilor din „lista brută”, calendarul pentru introducerea noilor tehnologii de emisie şi transmiterea către clienţi a costurilor pentru aceste tehnologii.

 

Adaugati comentariu