În 24 din 25 de accidente cu autoturisme cu volan pe dreapta, vina a aparținut șoferilor

Într-un număr de 24 din 25 de accidente rutiere produse în prima jumătate a anului şi în care au fost implicate autoturisme cu volan pe dreapta, vina a aparținut conducătorilor acestor vehicule, arată o analiză a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
volan pe dreapta

Conform IGPR, acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depăşirilor, şoferul trebuind să pătrundă pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie în cazul maşinilor cu volanul pe partea stângă.

„De cele mai multe ori, accidentele rutiere în care sunt implicate autovehicule cu postul de conducere pe partea dreaptă sunt produse din vina şoferilor acestora, pe fondul unei depăşiri neregulamentare. Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă faţă de traficul din sens opus, motiv pentru care conducătorul auto, pentru a depăşi sau a efectua o altă manevră prin care îşi schimbă direcţia de deplasare, este nevoit să pătrundă pe celălalt sens de deplasare mai mult decât ar fi nevoie ca în cazul autovehiculelor cu postul de conducere pe partea stângă”, explică reprezentanții Poliţiei Române.

Totodată, aceștia arată că situaţia devine şi mai riscantă pe timp de noapte sau în condiţii meteo nefavorabile – ceaţă, ploaie, ninsoare.

„În primele şase luni ale acestui an s-au produs 25 de accidente rutiere grave cu implicarea autovehiculelor cu post de conducere pe partea dreaptă, soldate cu decesul a 16 persoane şi rănirea gravă a altor 24. În 24 dintre cele 25 de accidente, vina a aparţinut şoferilor acestor autovehicule”, menţionează IGPR.

Anul trecut conducătorii de autovehicule cu volan pe dreapta au fost implicaţi în 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav. În cazul a 77 de accidente, vina a aparţinut conducătorilor acestor autovehicule, evenimente în urma cărora 32 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 77 au suferit leziuni grave.

În anul 2018, conducătorii de autovehicule cu volan pe dreapta au fost implicaţi în 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav.

Poliţia Română informează că, prin Direcţia Rutieră, a transmis o solicitare Regiei Autonome – Registrul Auto Român, prin care s-a propus ca aceste autovehicule să fie omologate numai după mutarea postului de conducere pe partea stângă şi asigurarea celorlalte norme tehnice de admitere în circulaţie, care ar decurge în urma modificărilor.

Registrul Auto Român a precizat că, în conformitate cu prevederile directivei 2007/46/CE referitoare la omologarea vehiculelor rutiere şi a principiilor privind libera circulaţie a mărfurilor în cadrul Uniunii Europene, statele membre nu pot interzice înmatricularea vehiculelor care au fost omologate comunitar de un alt stat membru.

„La nivelul RAR, normele tehnice specifice impuse pentru aceste autovehicule se referă numai la echiparea cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului şi, în cazul în care aceste autovehicule sunt echipate cu o singură lampă de ceaţă spate, la amplasarea lămpii respective pe partea stângă a autovehiculului”, au subliniar reprezentanții IGPR.

 

CITEȘTE ȘI:

Bosch inaugurează noua clădire de birouri a Centrului de Inginerie din Cluj

Ajutorul de stat pentru companiile mari, aprobat de Comisia Europeană

În Catalonia, masca de protecție devine obligatorie și în public. Amenda este de 100 euro

Adaugati comentariu