IMM Leasing 2021
Home Finanţare Fonduri publice IMM Invest a intrat în faza a patra, plata ajutorului de stat

IMM Invest a intrat în faza a patra, plata ajutorului de stat

Prin IMM Invest au fost acordate 10,22 miliarde de lei în aproximativ 2 luni, ceea ce înseamnă o creştere a creditului bancar către companii de 34 de ori peste media lunară a împrumuturilor acordate în ultimul deceniu, a anunţat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Potrivit instituţiei, IMM Invest a intrat în cea de-a patra faza de implementare, cea a acordării ajutorului de stat, care va asigura 0 costuri de finanţare pentru aplicanţii programului. Această subvenţie constă în garantarea împrumuturilor accesate prin program, precum şi a plăţii sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite.

In acest moment, in portalul www.imminvest.ro sunt inregistrate 65.342 IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 miliarde lei, din care aproximativ 60 miliarde lei reprezinta solicitari pentru credite de investitii, iar peste 25 miliarde sunt solicitari pentru credite capital de lucru.
Finantarea acestor IMM-uri va contribui la mentinerea a 802.806 persoane angajate si cu siguranta, va impulsiona crearea de alte noi locuri de munca.

Numarul creditelor aprobate de catre cei 21 finantatori participanti in program este de 11.589, iar volumul finantarii garantate este de 10,22 miliarde de lei.

Pentru IMM-urile care inca nu au accesat programul si doresc sa se inscrie, FNGCIMM reaminteste ca aplicatia programului imminvest.ro ramane deschisa pentru noi inscrieri pana la data de 31 decembrie 2020.

Programul prevede parcurgerea de catre IMM a patru etape:
prima etapa presupune analiza eligibilitatii privind incadrarea in categoria IMM- realizata de catre FNGCIMM;

in faza a doua, banca selectata de catre IMM, solicita documentatia de credit, efectueaza analiza economico-financiara si conform propriilor norme de creditare, stabileste daca proiectul pentru care se solicita finantarea este viabil din punct de vedere economic, caz in care aproba creditul si transmite solicitarea de garantare catre FNGCIMM.

in etapa a treia, FNGCIMM analizeaza si garanteaza creditele aprobate de catre institutiile financiar bancare.

in etapa a patra, cea de acordare a ajutorului de stat, FNGCIMM calculeaza si efectueaza plata sumelor cuvenite finantatorilor in contul dobanzilor si comisioanelor pana la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire.

La doua luni si jumate de la debutul programului, FNGCIMM a facut plati in contul granturilor acordate de 16 milioane de lei.

IMM Invest

“Cifrele confirma intr-adevar ca IMM Invest este cel mai de succes program de finantare cu garantii de stat din istoria Romaniei. Drept dovada sunt cifrele ilustrate graficul de mai sus: soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM companiilor a crescut in ultimii 12 ani, cu 40 mld. lei, de la 77 mld. lei (2007) la 117 mld. lei (2019), media de crestere lunara a fost de 0,3 mld. lei. Prin facilitatile aduse de IMM Invest s-au acordat 10,22 miliarde de lei in aproximativ 2 luni, ceea ce inseamna o crestere de 34 de ori peste media lunara din ultimul deceniu”, a declarat Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

microbuze electrice școlare
Fonduri publice

Autoritățile locale au primit fondurile pentru microbuzele electrice şcolare

La Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca,...

programele Rabla
Fonduri publice

A doua sesiune de înscriere pentru persoane fizice, juridice și UAT-uri în programele Rabla

Administrația Fondului pentru Mediu organizează, în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie...

rabla local
Fonduri publice

AFM prelungește înscrierea în cadrul programului Rabla Local

Persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate...

rabla
Fonduri publice

O nouă sesiune de înscriere a producătorilor în cadrul programelor Rabla

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va organiza, în perioada 29 august –...