Autoritatea de Supraveghere Financoară (ASF) a eliminat din legislaţie obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă pentru poliţele RCA astfel încât să acopere toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor, decizie care ar putea avea ca efect reducerea preţului asigurării.
„Consiliul ASF a hotărât miercuri modificarea Normei 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipulează obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creşterii tarifelor”, se arată într-un comunicat al ASF.
Totodată, tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni, faţă de 12 luni anterior, cu excepţia indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri. Amendamentele aduse Normei 23/2014 vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.
„Este o primă măsură destinată normalizării situaţiei în cazul tarifelor RCA; flexibilizăm cadrul de reglementare pentru a oferi societăţilor de asigurare libertatea de a îşi optimiza portofoliile şi de a atenua diferenţele mari existente în acest moment” a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.
Conform angajamentelor asumate faţă de Parlamentul, ASF va prezenta până la sfârşitul lunii februarie a acestui an concluziile analizei pe care o efectuează pe segmentul poliţelor RCA, precum şi soluţiile pe care le consideră adecvate.
Pe segmentul poliţelor RCA activează zece companii, şi anume Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Subscrierile din poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele nouă luni ale anului trecut, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, şi al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane, potrivit datelor ASF.
Comentați?