Advertisement
sprijin
Home Miscellanea Financiar Guvernul vrea să adopte moneda euro în 2024. Ce spune Isărescu

Guvernul vrea să adopte moneda euro în 2024. Ce spune Isărescu

Guvernul şi-a asumat obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

Reuniţi în şedinţa de Guvern, miniştrii au discutat miercuri despre documentele necesare pentru pregătirea trecerii României la moneda unică europeană, documente elaborate în cadrul Comisiei Naţionale constituită în acest scop.

„Adoptarea monedei euro este un proiect complex de mare anvergură, care trebuie temeinic pregătit, prin implicarea specialiştilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societăţii civile şi, desigur, a tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu. În cursul anului trecut, comisia din care au făcut parte reprezentanţi ai acestor structuri a avut o activitate intensă, cu reuniuni bilunare. În urma acestora au rezultat două documente: planul naţional de adoptarea monedei euro şi raportul de fundamentare al acestui plan. Astăzi, guvernul îşi va însuşi aceste documente în vederea asumării lor politice”, a afirmat premirul Viorica Dăncilă.

Şefa Guvernului a adăugat că, ulterior, documentele vor fi transmise Comisiei Europene.

În luna noiembrie 2018 guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arăta că România ar putea intra în sistemul cursurilor de schimb, o antecameră a zonei euro, în 2024, unde trebuie să rămână cel puţin doi ani până la adoptarea monedei unice.

Isărescu sublinia că 2024 este un orizont rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb. “Orizonul rezonabil, pentru a intra în sistemul cursurilor de schimb, este 2024. De acolo, drumul este doar înainte, că durează doi ani sau mai mult”, a spus guvernatorul.

Dacă Guvernul indică drept dată de aderare la moneda unică anul 2024, acest lucru presupune că intrarea în sistemul ratelor de schimb trebuie să aibă loc cel mai târziu în 2022.

Criteriile de convergenţă

Pentru a adera la zona euro, statele membre trebuie să îndeplinească o serie de criterii de convergenţă cu aceasta.
Convenite în 1991, la Maastricht, de către statele membre, ca parte a pregătirilor pentru introducerea monedei euro, criteriile de convergenţă sunt definite ca fiind un set de cinci indicatori economici şi juridici meniţi să asigure convergenţa economică între ţările interesate din afara zonei euro şi statele membre din zona euro.
Între criterii se numără stabilitatea preţurilor, finanţe publice solide şi sustenabile, rata dobânzilor pe termen lung şi stabilitatea cursului de schimb. Stabilitatea cursului de schimb este demonstrată dacă statul membru în cauză a participat la mecanismul cursului de schimb (MCS II) pentru o perioadă de cel puţin doi ani fără a înregistra tensiuni grave.
Rapoartele de convergenţă se publică o dată la doi ani sau atunci când un stat membru solicită să i se evalueze nivelul de pregătire în ceea ce priveşte aderarea la zona euro.
Potrivit ultimului raport de convergenţă, publicat de Comisia Europeană în în primăvara anului 2018, România nu îndeplineşte decât UNUL dintre cele CINCI  criterii necesare adoptării monedei euro, şi anume pe cel privind finanţele publice.
Cu alte cuvinte nu îndeplineşte criteriile privind stabilitatea preţurilor, rata dobânzilor pe termen lung, rata cursului de schimb şi compatibilittea deplină a legislaţiei.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Venitul Minim European Adecvat
Financiar

Venitul minim european adecvat – nicio acțiune concretă pentru transpunerea în România

La începutul acestui an aduceam în atenție faptul că România trebuie să...

locurile de parcare publice
Financiar

Primăria Sectorului 3 a obținut cele mai mari venituri din locurile de parcare publice

România dispunea, în 2022, de 1.299.318 de locuri de parcare publice, față...

Timișoara
Financiar

BERD extinde împrumutul pentru ”înverzirea” transportului public din Timişoara

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă o finanțare suplimentară de...

ridesharing
Financiar

Prejudiciu de peste 52 milioane de lei la bugetul de stat în domeniul ridesharing

Trei companii din București și Constanța care activează pe piața de transport...