Guvernul şi-a asumat obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.
Reuniţi în şedinţa de Guvern, miniştrii au discutat miercuri despre documentele necesare pentru pregătirea trecerii României la moneda unică europeană, documente elaborate în cadrul Comisiei Naţionale constituită în acest scop.
„Adoptarea monedei euro este un proiect complex de mare anvergură, care trebuie temeinic pregătit, prin implicarea specialiştilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societăţii civile şi, desigur, a tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu. În cursul anului trecut, comisia din care au făcut parte reprezentanţi ai acestor structuri a avut o activitate intensă, cu reuniuni bilunare. În urma acestora au rezultat două documente: planul naţional de adoptarea monedei euro şi raportul de fundamentare al acestui plan. Astăzi, guvernul îşi va însuşi aceste documente în vederea asumării lor politice”, a afirmat premirul Viorica Dăncilă.
Şefa Guvernului a adăugat că, ulterior, documentele vor fi transmise Comisiei Europene.
În luna noiembrie 2018 guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arăta că România ar putea intra în sistemul cursurilor de schimb, o antecameră a zonei euro, în 2024, unde trebuie să rămână cel puţin doi ani până la adoptarea monedei unice.
Isărescu sublinia că 2024 este un orizont rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb. “Orizonul rezonabil, pentru a intra în sistemul cursurilor de schimb, este 2024. De acolo, drumul este doar înainte, că durează doi ani sau mai mult”, a spus guvernatorul.
Dacă Guvernul indică drept dată de aderare la moneda unică anul 2024, acest lucru presupune că intrarea în sistemul ratelor de schimb trebuie să aibă loc cel mai târziu în 2022.
Criteriile de convergenţă
Comentați?