Guvernul
Home Administrare flote Asigurări Guvernul va aproba proiectul de hotărâre privind reglementarea pentru 6 luni a pieţei RCA

Guvernul va aproba proiectul de hotărâre privind reglementarea pentru 6 luni a pieţei RCA

Guvernul va aproba proiectul de hotărâre privind reglementarea pentru o perioadă de 6 luni a pieţei asigurărilor, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri se află spre adoptare un proiect de hotărâre privind îngheţarea temporară, pentru o perioadă de 6 luni, a tarifelor poliţelor RCA.

„Un alt subiect foarte important şi aşteptat de către toţi cetăţenii ţării, este vorba despre acea hotărâre de Guvern iniţiată de către ASF, privind reglementarea pentru o perioadă de şase luni a pieţei asigurărilor. Este o decizie pe care am amânat-o de la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută. Am luat această decizie pentru că am simţit nevoia să continuăm dialogul şi să beneficiem de mai multe date şi informaţii legate de modul în care această hotărâre va produce efecte”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Premierul a subliniat că în cadrul întâlnirilor avute a condiţionat aprobarea proiectului de hotărâre de elaborarea în cele 6 luni a modificărilor legislative care să asigure că nu vor mai fi derapaje viitoare pe piaţa asigurărilor.

„Este cea de-a treia societate care intră în faliment în piaţa asigurărilor. Consider că este absolut inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu celelalte instituţii, Consiliul Concurenţei, şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog onest, transparent şi foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate. Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor 6 luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârşit”, a precizat șeful Guvernului.

În completare, Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, a prezentat detalii privind modificările aduse prin proiectul de hotărâre referitor la poliţele RCA.

„După cum ştiţi de săptămâna trecută, principalele elemente ale acestei hotărâri de Guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele 6 luni. Aceste tarife calculate şi ofertate în piaţă de către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023. De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie ale brokerilor la nivelul de 8% din prima netă, iar toţi asigurătorii vor calcula şi vor oferta aceste tarife la nivelul de B0, baza de la care se porneşte orice calcul, care, ulterior, va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportamentul acestora în anii anteriori. Acest lucru, în urma discuţiilor cu asociaţiile de transportatori, se va aplica şi BAR-ului, BAR-ul este Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România. (…) Esenţa juridică a acestei hotărâri constă în Legea Consiliului Concurenţei, care ne permite să facem aceste ajustări sau intervenţii în ajustări pe piaţă”, a declarat reprezentantul ASF.

Cristian Roșu a dat asigurări că modificările de legislaţie cerute de la nivelul Guvernului vor fi propuse la începutul lunii mai a acestui an.

„În următoarele luni, şi nu vorbim de cel şase, probabil că la sfârşitul lunii aprilie, cu siguranţă la începutul lunii mai, va fi prezentată spre dezbatere noua formă a Legii 132, a Legii RCA, care va elimina toate disfuncţiile care au dus de-a lungul aplicării actualei legi la multe sincope şi multe elemente care au creat şi crizele la care asistăm astăzi. Această lege, în afară că va corecta ceea ce am identificat pe parcursul celor 6 ani în care veche lege a funcţionat, se va pune şi în concordanţă cu noile prevederi ale Directivei RCA care este obligatoriu pentru România să fie transpusă în legislaţia primară până la începutul anului 2024”, a susţinut acesta.

Faţă de cele arătate, premierul i-a solicitat reprezentantului ASF ca instituţia să prezinte un grafic al elaborării propunerilor care vizează modificare Legii RCA.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Când începem să ne căutăm anvelope de vară?

Termoenergetica achiziționează servicii de leasing operațional pentru o flotă de 71 de vehicule

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

șoferi
Asigurări

8 din 10 șoferi vor să știe cât a fost valoarea despăgubirii achitate

8 din 10 șoferi (81%) și-ar dori ca, în cazul în care...

creditorii de asigurări
Asigurări

FGA a făcut plăți de 1,86 mld. lei pentru creditorii de asigurări ai City Insurance și Euroins

Fondul de Garanatare a Asiguraților (FGA) a instrumentat un număr de 193.067...

Asigurări

Cum să economisești bani la achiziționarea unei polițe RCA

Piața asigurărilor auto din România a fost martora unei creșteri notabile a...

RCA
Asigurări

Ce cred românii despre factorii care influențează costul polițelor RCA

Aproape 7 din 10 șoferi români sunt conștienți că numărul accidentelor rutiere...