Advertisement

berd
Home Administrare flote Asigurări BERD: Euroins avea o poziţie financiară solidă la momentul retragerii licenţei

BERD: Euroins avea o poziţie financiară solidă la momentul retragerii licenţei

Analiza actuarială desfășurată de un expert actuarial de top la nivel mondial nu oferă o bază pentru a revizui punctul de vedere al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu privire la poziţia financiară solidă a Euroins România la momentul retragerii licenţei sale, arată instituţia financiară internaţională, care este îngrijorată de criza care se desfășoară pe piața asigurărilor din România.

BERD amintește că, după verificări, a investit în octombrie 2021 într-o participaţie minoritară în Euroins Insurance Group din Bulgaria (EIG), firma mamă a Euroins România Asigurare-Reasigurare SA (EIRO). Ca acţionar, instituţia financiară internaţională s-a implicat împreună cu Consiliul EIG în îmbunătăţirea suplimentară a operaţiunilor şi a performanţelor companiei, în special în România.

BERD a luat act de anunţul ASF din 17 martie că a fost retrasă licenţa Euroins România, din cauza indiciilor stării de insolvenţă a companiei. Anunţul are în vedere raportul privind capitalul permanent publicat de ASF în 2 februarie, în care este identificat un deficit de capital de peste 400 milioane de euro

”Ca urmare a Raportului privind Capitalul Permanent (PCR), Consiliul Euroins Insurance Group (EIG), sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a comandat o analiză actuarială independentă a Euroins România unui expert actuarial de top la nivel mondial. Analiza nu oferă o bază pentru a revizui punctul de vedere al instituţiei financiare internaţionale cu privire la poziţia financiară solidă a Euroins România la momentul retragerii licenţei sale”, arată BERD.

Instituția internațională subliniază că este implicată în mod activ în discuţii cu toate părţile pentru a găsi o soluţie la turbulenţele de pe piaţă provocate de retragerea licenţei Euroins România, care, potrivit EIRO, declanşează clauzele de eliminare efectivă a acoperirii prin reasigurare a cererilor de despăgubiri din România şi creează o mare masă de datorii neachitate.

BERD subliniază că este decisă să ajute la găsirea unei soluţii fără costuri suplimentare pentru autorităţi sau contribuabili şi alături de Euroins Insurance Group a depus o propunere de rezoluţie la ASF. Discuţii constructive privind propunerea de rezoluţie sunt în derulare între instituţia financiară internaţională, Euroins Insurance Group şi ASF.

Potrivit BERD, Euroins Insurance Group (EIG) rămâne unul din cele mai mari grupuri independente de asigurări din centralul şi sud-estul Europei, cu poziţii de top în Bulgaria, România, Macedonia de Nord şi o prezenţă importantă în ţări ca Polonia, Grecia, Ucraina şi Georgia.

”BERD va continua să lucreze cu conducerea EIG şi alte părţi implicate pentru a găsi o soluţie funcţională în România, în beneficiul companiei, a poporului român şi a pieţei de asigurări din România”, conchide instituția.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este un investitor pe termen lung în România, care a desfășurat peste 10 miliarde euro în total, cu un portofoliu actual de 2,5 miliarde euro și cu investiții, în 2022, de aproximativ 710 milioane euro. BERD este deținută și guvernată de peste 70 de țări, inclusiv România și UE.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Guvernul va aproba proiectul de hotărâre privind reglementarea pentru 6 luni a pieţei RCA

Când începem să ne căutăm anvelope de vară?

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

coplată
Asigurări

UNSAR: Nu va exista coplata la RCA

Atât Directiva europeană (UE) 2021/2118 privind asigurările auto obligatorii, cât și Codul...

Șoferii români
Asigurări

Șoferii români își doresc să aibă dreptul să întrebe unde își pot repara mașina. Sondaj

Majoritatea covârșitoare a șoferilor români consideră util să primească o listă cu...

șoferi
Asigurări

8 din 10 șoferi vor să știe cât a fost valoarea despăgubirii achitate

8 din 10 șoferi (81%) și-ar dori ca, în cazul în care...

ajutor de stat
Asigurări

FGA a făcut plăți de 1,86 mld. lei pentru creditorii de asigurări ai City Insurance și Euroins

Fondul de Garanatare a Asiguraților (FGA) a instrumentat un număr de 193.067...