Advertisement
Garanti BBVA Leasing
Home Interviuri Garanti BBVA Leasing, la a 25-a aniversare pe piața românească. Interviu cu Directorul General, Okan Yurtsever

Garanti BBVA Leasing, la a 25-a aniversare pe piața românească. Interviu cu Directorul General, Okan Yurtsever

În acest an, Garanti BBVA Leasing împlinește 25 de ani de prezență pe piața din România. Care sunt principalele repere care au marcat activitatea companiei în această perioadă?

Anul 2023 este unul special pentru noi, pentru că marchează cea de-a 25-a noastră aniversare. Continuăm să creăm oportunități pentru clienții noștri, axȃndu-ne pe câțiva piloni de bază. Primul dintre ei este finanțarea verde, astfel rămânem un partener de încredere și oferim soluții avantajoase de leasing pentru clienții noștri care se orientează către achiziția de vehicule hibride sau electrice, de altfel una dintre cele mai populare acțiuni în direcția sustenabilității.

Astfel, leasingul de echipamente oferit de Garanti BBVA Leasing este cea mai bună cale de finanțare pentru o afacere performantă care optează pentru achiziția de echipamente pentru energii verzi. Alt pilon de bază este echilibrul. Din acest motiv, activăm în toate domeniile și finanțăm o gamă vastă de active, de la imobiliare, până la echipamente și automobile, avȃnd un portofoliu echilibrat. Cu cât suntem mai echilibrați și oferim servicii tot mai diversificate, cu atât reușim să oferim tot mai multe oportunități de finanțare în varii domenii și sectoare ale economiei. De asemenea, pe măsură ce ne străduim să personalizăm fiecare serviciu în parte, reușim să ne îndeplinim scopul de a crește organic. Acesta este cel de-al treilea mare principiu după care ne ghidăm. Așadar, serviciile de calitate și experiențele plăcute ale clienților se află în centrul atenției noastre. Doar așa ne putem diferenția pe piață și putem satisface cerințele clienților noștri, care, ulterior, ne vor recomanda mai departe. Iar acest lucru ne duce către cel de-al patrulea pilon important, și anume să le oferim clienților un grad de satisfacție foarte mare. Românii știu deja că suntem un jucător stabil și constant și un partener de încredere, pe termen lung, și așa vom rămâne în continuare.

Care sunt principalele realizări ale organizației în toți acești ani?

Fiecare afacerea pe care am susținut-o în dezvoltarea sa, reprezintă o realizare și o reușită importantă pentru noi. De asemenea, toate acordurile de finanțare, încheiate de-a lungul timpului cu reputabile instituții financiare, cum ar fi IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre sau Fondul European pentru Europa de Sud-Est, ne-au ajutat să venim în întâmpinarea clienților noștri și să susținem dezvoltarea sustenabilă a mediului economic, pentru o paletă largă de afaceri, chiar și în momentele cele mai dificile, acest lucru demonstrând capacitatea nostră de a găsi soluții și a evolua.

În spatele acestor acțiuni care ne onorează se află echipa noastră de profesioniști. Ei se pliază pe cerințele clienților și adaptează ofertele în funcție de nevoile acestora. Tocmai din acest motiv, urmărim tendințele din piață și facem tot posibilul pentru a le oferi clienților noștri opțiunile de finanțare care li se potrivesc și prin care pot să își rezolve provocările din fiecare zi.

Suntem mândri că de-a lungul anilor am găsit soluții personalizate pentru clienții care au avut nevoie de produse specifice, în funcție de sectorul în care activau și am ținut cont de cât de mult au fost afectați de pandemie. Toate acestea au susținut creșterea continuă și profitabilă a companiei noastre.

Cum a debutat 2023 și cum caracterizați cererea și oferta companiei pe partea de autovehicule finanțate în leasing financiar?

Anul nostru aniversar a debutat surprinzător de bine, după o lungă așteptare din perioada pandemiei. Deși acum ne confruntăm cu noi provocări pe plan macroeconomic și geopolitic, creșterea cererii pentru finanțările oferite de către noi a fost peste așteptări.

În materie de cerere și ofertă, cea mai mare creștere din ambele părți a fost înregistrată în rândul flotei auto, mai ales în ceea ce privește leasingul financiar. Ne așteptăm ca acest serviciu să fie în continuare extrem de căutat, pentru că este la îndemână pentru persoanele care vor să își înnoiască fie flota auto, echipamentele din fabrică sau orice alt tip de utilaj. De asemenea, în continuare ne așteptăm la creșteri pe aceste segmente, mai ales luând în calcul că inflația este pe un trend descendent, iar prețurile la energie par să se stabilizeze. Cu toate acestea, nu putem face niște estimări extrem de clare, pentru că avem în continuare o serie de necunoscute în ceea ce privește viitorul geopolitic.

Care este ponderea segmentelor finanţate în portofoliul companiei şi care sunt în acest moment cele mai dinamice din punctul de vedere al finanţării? 

În prezent, mașinile devin din nou din ce în ce mai indispensabile, iar clienţii noștri doresc să îşi reînnoiască flotele. În întreaga industrie, sectorul auto variază între 70%-80% din totalul vânzărilor, iar în portofoliul nostru putem vorbi despre un procentaj de 50%. Ne așteptăm însă ca cifrele să crească, pentru că tendința deja există, iar puterea de cumpărare va fi din ce în ce mai mare.

Cealaltă jumătate este reprezentată de leasingul de echipamente şi leasingul imobiliar, iar în ceea ce privește dinamica, sectorul auto conduce topul și este urmat de cel de echipamente.

Un lucru important de menționat este că economia dă din ce în ce mai multe semne de redresare, astfel că multe firme și persoane fizice își planifică investiții. Bineînțeles că trebuie să ne păstrăm prudența și să fim moderați, însă trebuie să ne amintim mereu că investițiile de acest tip ne permit să ne desfășurăm activitatea din prezent în mod normal și să putem avea o perspectivă cât mai clară asupra viitorului.

Care sunt cele mai căutate produse ale Garanti BBVA Leasing?

Cel mai căutat și accesat produs pe care îl oferim este leasingul auto financiar. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui tip de serviciu este flexibilitatea în materie de avans și perioadă de finanțare, precum și a ratei reziduale, care se reflectă direct în rata lunară. Un alt motiv pentru care leasingul financiar este la mare căutare este faptul că bunul cumpărat este garanția finanțării. De asemenea, un alt atu este că utilizatorul poate opta pentru a deveni proprietarul bunului (de obicei, al autovehiculului) la finalul contractului de leasing financiar.

Desigur că există și alte avantaje ale unui leasing financiar. Spre exemplu, atunci când iei o astfel de decizie îți protejezi resursele financiare pe care le ai și le poți folosi în alte scopuri. Astfel, eviți o plată considerabilă, făcută într-un singur moment, și îți extinzi cheltuiala în decurs de câțiva ani, în rate lunare. În plus, automobilul pe care îl achiziționezi prin leasing financiar este considerat un mijloc fix în companie. Drept urmare, amortizarea și dobânda sunt deductibile 100%.

Ca repartizare în teritoriu, ce zone înregistrează cele mai bune rezultate în ceea ce privește încheierea de noi contracte de leasing?

Bucureștiul, zonele limitrofe ale acestuia, cât și principalele orașe, în special reședințele de județ, care înregistrează performanțe economice deosebite, sunt zonele de unde primim cele mai multe cereri și unde încheiem cele mai multe contracte de leasing.

Bineînțeles, rămânem deschiși în permananență și față de zonele care sunt în creștere și care beneficiază de susținere fie prin investiții de capital străin sau fonduri europene.

Ce noutăți aveți privind finanțarea de vehicule electrice sau hibrid?

Finanțarea de vehicule electrice și hibrid ocupă cea mai importantă poziție în cadrul finanțărilor auto. Odată cu alinierea la noile norme europene și mondiale – și ținând cont de subvențiile de stat și de reglementările tot mai stricte pentru motoarele care folosesc carburant tradițional – o investiție într-un automobil full electric sau cu un motor hibrid este de bun augur.

Bineînțeles că va exista mereu o cerere crescută pentru înlocuirea flotei auto, însă important este să facem acest lucru într-un mod sustenabil, cu o țintă pe termen lung. În orice caz, am observat în ultimii ani o accentuare a cererii pentru flota verde, iar acest trend continuă să crească.

La Garanti BBVA Leasing vom găsi mereu soluții, fie că este vorba despre un autoturism electric sau hibrid și, de asemenea, vom personaliza ofertele astfel încât să putem oferi orice alt tip de finanțare pentru fiecare client în parte.

Ca tendință, cum anticipați evoluția companiei în 2023?

Ne-am propus să fim alături de clienții noștri și anul acesta, mai ales că vorbim despre o perioadă de redresare financiară, așa cum arată toate estimările specialiștilor. Strategia noastră de afaceri rămâne aceeași, vom pune în continuare clientul pe primul plan și îi vom veni în întâmpinare cu oferte personalizate, care să îl ajute în momentele-cheie. Doar așa vom putea avea o creștere susținută și sănătoasă și vom reuși să ne creștem notorietatea și cota de piață într-un mod sustenabil.

O altă direcție pe care mergem în 2023 este cea de a avea un portofoliu echilibrat. Așadar, aria de finanțare va fi una vastă și diversificată, special creată, astfel încât clienții noștri să ne considere un partener de încredere și să aleagă unul dintre produsele sau serviciile noastre.

Creăm oportunități pentru clienții noștri și în 2023 și rămânem partenerul de afaceri al acestora, mereu disponibil și cu o ofertă vastă.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, iulie – august 2023)

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

E-Factura – următorul pas spre digitalizarea fiscală în România

ASF propune prelungirea valabilităţii poliţelor Euroins cu 90 de zile

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

leasing financiar
Leasing financiar

Peste 8.000 de utilitare ușoare au fost finanțate în leasing financiar în 2022

Societățile de leasing financiar, reunite în asociația de profil ALB, au acordat...

Compania de Apă Buzău
Leasing financiar

Compania de Apă Buzău achiziționează 10 autoturisme în leasing financiar

Compania de apă Buzău intenționează să achiziționează 10 autoturisme în leasing financiar,...

Leasing financiar
InterviuriLeasing financiar

Tendințele pieței de leasing financiar în 2023

– Interviu cu Okan Yurtsever, Director General al Garanti BBVA Leasing