Advertisement

Home Piaţa auto Industrie auto Gama Ford Courier, oficial, în portofoliul uzinei din Craiova. Ciolacu: ”O maşină cu un brand american, dar în mod clar cu suflet oltenesc”

Gama Ford Courier, oficial, în portofoliul uzinei din Craiova. Ciolacu: ”O maşină cu un brand american, dar în mod clar cu suflet oltenesc”

Noul proprietar al uzinei de autovehicule din Craiova, Ford Otosan, a marcat astăzi debutul asamblării noii game Courier în România.

Unitatea de producție auto din Craiova fabrică cele două modele Courier, Ford Transit Courier (de marfă) și Ford Tourneo Courier (de pasageri), din vara anului 2023. Dar nu ca producție de serie, ci pentru testări, validări, omologări. Astfel, ziua care marchează debutul producției de serie este consemnată cea de 24 octombrie 2023. Modelele vizează segmentul de clienți ai vehiculelor comerciale ușoare, respectiv piața de curierat urban și distribuția de mărfuri în orașe sau în jurul acestora. În subsidiar, cu varianta pentru pasageri, Ford Otosan țintește familiile și serviciile de transport persoane.

Au trecut 16 ani de când uzina de automobile din Craiova produce modele Ford. În 2007, grupul american a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al fabricii aflată în colaps, iar anul trecut a fost decisă vânzarea unității de producție către Ford Otosan. Și, pentru prima dată de la privatizarea din 2007 – 2008, uzina Ford din Craiova are un portofoliu de produse compus din trei modele – Puma, Transit Courier și Tourneo Courier – de ultimă generație care vor avea începând din 2024 versiuni cu sistem de propulsie complet electric.

Ciolacu: ”Tourneo, o mașină cu un brand american, dar în mod clar cu suflet oltenesc”

Ceremonia de începere a producției acestor două noi modele, găzduită de directorul general al Ford Otosan, Güven Özyurt, de Josephine Payne, director adjunct Ford Otosan și de Müjdat Tiryaki, președinte Ford Otosan România, în prezența prim-ministrului României, Marcel Ciolacu a confirmat intențiile anunțate încă de anul trecut de investitorul turc.

”Mulţumesc pentru invitaţia de a participa la lansarea noilor modele Ford Curier Transit şi Turneo, realizate aici, la Craiova. Am fost mai devreme şi am văzut trei hale de producţie. M-a impresionat atât nivelul tehnologic, cât şi profesionalismul tuturor angajaţilor care lucrează aici! Mai mult, am făcut un test-drive cu noul Tourneo şi vreau să spun că sunt mândru că o asemenea maşină, care poate rivaliza cu orice model concurent produs în altă fabrică a lumii, se face aici, la noi, în România! Îi felicit pe toţi cei care au contribuit la această dublă lansare, o reuşită majoră pentru industria auto românească”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la Craiova.

Pentru a continua: ”Tourneo este o maşină cu un brand american, dar în mod clar cu suflet oltenesc. Nu spun asta doar pentru că se vede că s-a pus mult suflet în tot ceea ce s-a făcut aici. O spun, mai ales pentru că la Craiova există şi fabrica de motoare, iar motorul este practic sufletul oricărei maşini. Vă daţi seama că eu am prins şi ceea ce se fabrica pe vremuri, aici, la Craiova, mai întâi, vechiul Oltcit de pe vremea comunismului, iar apoi, după Revoluţie, maşinile Daewoo. Asta arată că există aici o tradiţie îndelungată a priceperii, a talentului, a muncii susţinute şi bine făcute. Iar valoarea muncii dumneavoastră este reflectată de faptul că producţia realizată în 2022 de uzina Ford reprezintă cel mai ridicat volum din istoria fabricii din Craiova, luând în calcul şi perioadele Oltcit şi Daewoo. Şi sunt convins că anul acesta veţi depăşi acest record”.

Potrivit premierului, ”uzina este rezultatul unui parteneriat strategic turco-american, încheiat anul trecut, când Ford Otosan a preluat această uzină. La acea vreme, mulţi au ridicat din sprâncene şi au fost reticenţi. Eu, nu! Cunosc foarte bine atât pragmatismul american, cât şi determinarea şi angajamentul marilor grupuri de afaceri din Turcia de a demonstra că o asemenea investiţie este una de succes. Iar cifrele – care, pentru mine, ca premier, au o mare însemnătate – arată că acest proiect este deja un mare succes: investiţii de aproape 500 de milioane de euro în următorii trei ani, recrutarea a 1.300 de salariaţi atât la uzina de maşini, cât şi la cea de motoare, creşterea capacităţii anuale de producţie la peste 270.000 de unităţi la vehicule şi la 350.000 unităţi de motoare”.

Investiție de 490 de milioane de euro

În luna iulie a anului 2022, Ford Otosan anunța o investiție de 490 de milioane de euro pentru a sprijini producția noii generații a gamei Courier la uzina sa din Craiova, care, alături de modelul Puma, va beneficia de versiuni complet electrice în 2024. În urma acestei investiții, capacitatea totală de producție va crește de la 250.000 la 272.000 de vehicule pe an. Pentru a susține în continuare nevoile de producție ale Ford Otosan la uzina din Craiova, compania a desfășurat o campanie majoră de recrutare, creând 1.300 de noi locuri de muncă.

„Gama Courier are o importanță mare pentru noi, Ford Otosan. Pentru aproape un deceniu am fost responsabili pentru producția globală a modelelor Transit Courier și Tourneo Courier, vehicule care poartă semnătura Ford Otosan, începând de la design și până la producție. Fiind combinația ideală între performanță și funcționalitate, gama Courier a contribuit foarte mult la poziția noastră ca lider al pieței vehiculelor comerciale (…) Capacitățile de producție de ultimă generație ale uzinei din Craiova sunt completate de experiența Ford Otosan în design, inginerie și producție. Noile Transit Courier și Tourneo Courier, alături de investițiile noastre sunt dovezi ale încrederii pe care o avem în Craiova și în România. Sunt pe deplin încrezător în succesul pe care noua gamă Courier îl va avea și sunt convins că va stabili noi recorduri”, a declarat directorul general al Ford Otosan, Güven Özyurt, în timp ce Hans Schep, director general Ford Pro, este de părere că „începerea producției noii game Courier la fabrica din Craiova marchează un moment important pentru divizia de vehicule comerciale Ford Pro în Europa și reprezintă o etapă importantă în misiunea noastră de a crea produse esențiale pentru clienți”.

Istoria asamblării mașinilor Ford în România

1928 – Andrei Popovici, secretarul Legaţiei Române la Washington, îi decernează lui Henry Ford un înalt ordin al Casei Regale ca „binefăcător al omenirii, pentru dezvoltarea industriei, a relaţiilor sociale şi internaţionale”.

1931 – Încep vânzările Ford în România

1935 – Ford achiziţionează un teren în cartierul bucureştean Floreasca, unde a construit o uzină dotată cu prima linie de montaj vehicule operaţională din Europa de Est. Cei peste 100 de muncitori puteau asambla anual 2.500 de automobile şi camioane.

1940 – Ford vinde toate vehiculele produse sau deținute în România

1944 – Guvernul României clasifică fabrica Ford din Floreasca drept „utilaje şi construcţii abandonate de inamic” şi o pune sub control militar

1966 – Ford Motor Company încearcă să revină în România prin filiala din Germania și transmite o propunere în acest sens Guvernului României. Oferta a fost refuzată.

2007 – Ford cumpără pachetul majoritar de acțiuni, 72,4%, al uzinei de automobile din Craiova cu 57 milioane de euro

2008 – Americanii preiau uzina din Craiova și promit investiții de 675 de milioane de euro

2009 – începe producția primului Ford modern „made in Romania”, vehiculul comercial ușor Transit Connect asamblat din componente aduse de la uzina Ford Otosan din Turcia

2010 – Ford Înființează în România o Companie Naţională de Vânzări (CNV)

2012 – Pe 10 mai este demarată producția motorului EcoBoost-ul de 1.0 litri, iar pe 25 iunie începe oficial asamblarea modelului Ford B-Max la Craiova

2013 – Începe producția motorului Ford EcoBoost de 1.5 litri

2017 – Modelul Ford B-Max, primul MAV (Multi Activity Vehicle) din lume, iese din producție pe 1 septembrie, iar pe 12 octombrie începe producția SUV-ului de clasă B Ford EcoSport

2019 – Uzina din Craiova începe asamblarea modelului Ford Puma, SUV de clasă B care devine ulterior cel mai vândut vehicul al mărcii americane în Europa

2022 – Ford anunță vânzarea uzinei de la Craiova către un joint-venture din care face parte. Ford Otosan, companie turcă deținută de grupul Koc, preia fabrica și anunță viitoarea lansare a variantei electrice a Ford Puma, precum și a modelului Connect în versiune de marfă (Transit) și persoane (Tourneo)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

draghi
Industrie auto

Raportul Draghi avertizează UE că deciziile sale duc la slăbirea industriei auto

În raportul său despre competitivitatea europeană, fostul președinte al Băncii Centrale Europene...

Vehicule comerciale uşoare

Renault prezintă la IAA Transportation 2024 un concept car și Master H2-Tech Prototype

Renault va fi prezent la evenimentul IAA Transportation de la Hanovra, între...

Toyota
Flotă verdeIndustrie auto

Toyota reduce cu o treime producția de mașini electrice

Pentru a face față încetinirii vânzărilor de mașini electrice din Europa și...

Volkswagen
Industrie auto

Vânătoarea de costuri a Volkswagen implică închiderea fabricilor și disponibilizări

Volkswagen nu a (re)găsit încă profitabilitatea așteptată. Pentru a reduce costurile, închiderile...