Frontiera între Grecia şi Bulgaria este închisă

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR este deosebit de îngrijorată de criza regională cauzată de greva fermierilor din Grecia, care afectează operaţiunile internaţionale ale transportatorilor români, blocaţi la frontiera greco-bulgară sau pe teritoriul Greciei.UNTRR a solicitat Ministrului Transporturilor şi Ministrului Afacerilor Externe măsuri de urgenţă pentru sprijinirea transportatorilor rutieri români afectaţi de criza din Grecia.

Transportatorii solicităm Guvernului realizarea tuturor demersurilor necesare:

  1. pentru corecta informare a operatorilor de transport rutier români
  2. pentru facilitarea accesului transportatorilor români la rute alternative prin Republica Macedonia, prin distribuirea de autorizaţii de tranzit necesare realizării transporturilor pe aceste rute
  3. pentru identificarea de soluţii în condiţiile date, care să conducă la rezolvarea pe cale diplomatică a problemelor create transportatorilor români de această criză.

Ultimele informaţii primite de UNTRR privind situaţia din Grecia:

  • Toate punctele de frontieră între Grecia şi Bulgaria sunt închise.
  • Punctul de frontieră între Grecia şi Turcia Kipoi – Ipsala este anunţat că va fi deschis la ora 00:00 în 20.02.2016
  • Prin punctele de frontiera dintre Macedonia si Grecia, se permite zilnic trecerea autovehiculelor în anumite intervale orare, care nu sunt respectate, fermierii greci blocând cu precădere traficul în intervalele orare anunţate de autorităţi ca deschise. Au prioritate autovehiculele de transport persoane.

Utilizarea rutelor alternative prin Macedonia

Orice autovehicul sau autoturism înmatriculat în România trebuie să aibă carte verde valabilă pentru Macedonia, unele societăţi de asigurare din Romania, exclud ţările din afara UE în preţul standard si pot solicita prime suplimentare pentru acoperirea carte verde în ţări non-UE.

Pentru autovehiculele comerciale de transport mărfuri sunt necesare:

  • un document de tranzit vamal pentru mărfurile transportate pe teritoriul Macedoniei, care a aderat la sistemul de tranzit comunitar din 1 iulie 2015. Trebuie avute in vedere costurile si timpul suplimentar necesar pentru îndeplinirea acestor proceduri
  • o autorizaţie de tranzit pentru autovehiculul de transport mărfuri – România are pentru 2016 – 3850 autorizaţii de tranzit destinaţie pentru Macedonia si 1000 autorizaţii de tranzit destinaţie pentru autovehicule minim Euro 3.

 

Adaugati comentariu