Advertisement

amiabila
Home Administrare flote Asigurări Fraude și abuzuri în cazul daunelor auto deschise în baza RCA

Fraude și abuzuri în cazul daunelor auto deschise în baza RCA

Asociația de Cooperare Antifrauda în Domeniul Asigurărilor (ACADA) trage un semnal de alarmă cu privire la modificarea Normei 20 privind asigurarea de răspundere civilă auto, din perspectiva fraudelor și a abuzurilor în cazul daunelor auto deschise în baza poliței RCA.

ACADA atenționează: ”Este cunoscut faptul că ultimele modificări legislative ale legii RCA (132/2017), precum și norma ASF nr 20, care reglementează asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) au permis nenumărate abuzuri și fraude, tarife exagerate, autoturisme închiriate la tarife foarte mari în raport cu prețurile practicate de unitățile cunoscute din acest domeniu, autoturisme care sunt închiriate doar pe hârtie sau avarii pentru care care s-au solicitate despăgubiri imorale (ex. o oglindă sau o bară au ajuns să coste câteva mii de euro, aproape cât valoarea mașinii).

Totodată legislația permisivă a generat și un tip de fraudă neconvențională de tip ”Crash for cash”, ce tinde să devină un fenomen.

Dacă în trecut existau fraude cu piese deja avariate, evenimente înscenate, schimbare de vinovație, acum sunt persoane care produc cu intenție evenimente rutiere, vânând practic în trafic șoferii, care fie nu sunt atenți, fie efectueazî manevre de schimbare a direcției de mers fără să se asigure corespunzător, în locuri în care astfel de manevre se fac frecvent (sensuri giratorii, intersecții aglomerate).

Ca și modus operandi, aceștia, câte doi în mașină (pasagerul având rol de “martor”), filmează evenimentele cu camera de bord, după care pun presiune pe șoferii prinși în aceste capcane în vederea asumării vinovației.

De asemenea, pentru a nu fi contestată vinovăția, aceștia se deplasează de cele mai multe ori la birourile de accidente ușoare ale poliției, solicitând eliberarea de procese verbale pentru a îngreuna acțiunile asigurătorilor/autorităților de probare a intenției in săvârțirea unor astfel de evenimente. Sunt situații în care astfel de persoane figurează cu un număr foarte mare de evenimente/procese verbale, pentru care solicită despăgubiri la societățile de asigurări.

Astfel de practici sunt încurajate de anomaliile legislative care permit obținerea unor despăgubiri cu mult peste costul real al reparațiilor.

Pentru evitarea acestor situații, este necesar ca toate entitățile implicate în grupul de lucru să aibă o abordare obiectivă, nepărtinitoare, să propună corecțiile necesare normei ASF, mai presus de interesele proprii de moment, astfel încât modificările să fie făcute în spiritual legii, să fie protejați, atât consumatorii de asigurări, cât și asigurătorii, deoarece aceste anomalii influențează negativ întreaga piață de asigurări”.

 

CITEȘTE ȘI:

Circuitul Bisericilor de lemn din Maramureş poate fi parcurs cu mașina în 6 ore

Flotă în leasing operațional pentru compania Apă-Canal Ilfov

Traficul în zona Pasajului Mogoşoaia va fi bulversat timp de o lună şi jumătate!

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...

auto
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...