Advertisement

telemuncă
Home Miscellanea Financiar Ce subvenţii se primesc pentru desfăşurarea activității în regim de telemuncă?

Ce subvenţii se primesc pentru desfăşurarea activității în regim de telemuncă?

Au trecut aproape 6 luni de când ne confruntăm, la nivel global, cu una dintre cele mai puternice provocări ale omenirii, atât din punctul de vedere al sănătăţii, cât şi al economiei. Într-o perioadă extrem de dificilă pentru noi toţi, măsurile de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor sunt aşteptate mai mult ca oricând.

Mediul de afaceri din România, şi nu numai, încearcă să recupereze deficitul financiar generat de pandemia COVID-19, iar în acest sens există eforturi, atât la nivelul Uniunii Europene pentru aplicarea unor măsuri care să sprijine relansarea economică în statele membre, cât şi la nivel naţional.

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 132/ 2020, a fost lansată şi măsura de stimulare a angajatorilor pentru ca aceştia să îşi desfăşoare activitatea în regim de telemuncă pe o perioadă mai mare de timp. În acest moment, doar procedura de acordare a subvenţiilor este încă în proces de finalizare, iar Ministerul Muncii a cerut feedback din partea comunităţii de afaceri din România. Stimulentele sunt bune, însă măsura necesită câteva clarificări pentru a sprijini mediul de afaceri local.

Limitările procedurii de acordare a subvenţiilor pentru

La fel ca şi în cazul altor măsuri, şi aceasta vine cu anumite restricţii, însă avem speranţa că în cadrul discuţiilor avute în Guvern în această perioadă se vor găsi soluţii pentru ca acestea să fie eliminate. În acest moment, procedura de decontare face trimitere doar la angajaţii existenţi, care au muncit în perioada stării de urgenţă, deşi măsura face referire şi la stimularea ocupării forţei de muncă.

„Practic, companiile care doresc să angajeze tineri absolvenţi nu pot achiziţiona tehnologie nouă pentru dotarea mediului de lucru de acasă deoarece aceştia nu au lucrat în prealabil pe timpul stării de urgenţă la acel angajator. Acest fapt contrazice obiectivul declarat al măsurii, iar o altă limitare în formularea acesteia este că se concentrează pe trecut, deşi unul dintre obiectivele declarate este de a stimula acest mod de lucru ca măsură de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.”, a menţionat Andreea Georgescu, Head of HR Advisory, Mazars România.

Companiile pot deconta până la sfârşitul anului doar achiziţiile efectuate deja şi nu mai pot face scenarii de cumpărare pentru lunile rămase.

Cum poate o companie beneficia de această subvenţie pentru telemuncă?

Pentru cei 2.500 lei per angajat, compania trebuie să depună o cerere de solicitare a sprijinului financiar, o declaraţie pe propria răspundere şi o listă cu angajaţii care lucrează în regim de telemuncă pentru care solicită această sumă. Angajatorii pot solicita acest sprijin financiar numai în cazul în care au achiziţionat tehnologii noi pentru dotarea angajaţilor, astfel încât aceştia să poată lucra în condiţii normale de acasă. Prin tehnologie nu ne referim numai la laptop şi telefoane, ci şi la orice alt instrument care îi ajută să se conecteze la internet.

„Astfel, un angajator care a început să îşi desfăşoare activitatea din data de 16 martie în regim de telemuncă şi a cumpărat 18 laptopuri noi pentru angajaţii care, în mod normal, lucrau doar pe staţii de muncă, poate deconta suma de 45,000 lei pe baza documentelor contabile justificative. Acest lucru se poate realiza, bineînteles, în măsura în care valoarea unui laptop achiziţionat depăşeşte valoarea individuală de 2.500 lei.”, a menţionat Andreea Georgescu.

Aşa cum este conceput ordinul până în acest moment, procedura de implementare stabileşte chei clare de control la angajator, astfel încât să prevină abuzul şi să stimuleze transparenţa tranzacţiilor contabile. Responsabilă de implementarea procedurii va fi Agenţia Naţională pentru Ocuparea forţei de Muncă – ANOFM, iar vestea bună este că tot demersul se va derula electronic.

 

CITEȘTE ȘI:

Atenţionare de călătorie în Grecia pentru vineri, 4 septembrie

România primește 875,5 mil. euro din Fondul de Coeziune pentru Autostrada Sibiu-Pitești

Peste 6.500 de companii au fost înființate în sectorul transport&depozitare

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...