Advertisement
omucidere rutieră
Home Infrastructură Siguranţă rutieră Franța vrea să introducă infracțiunea de ”ucidere rutieră” pentru șoferii aflați sub influența drogurilor

Franța vrea să introducă infracțiunea de ”ucidere rutieră” pentru șoferii aflați sub influența drogurilor

Confruntat cu multiplicarea accidentelor mortale în care sunt implicați șoferi sub influența stupefiantelor, guvernul francez dorește să recalifice „omuciderile involuntare” drept „infracțiuni de omucidere rutieră”. Astfel, va fi creat un comitet interministerial de siguranță rutieră, care va dezbate propunerea începând cu luna iulie.

Pentru un șofer, conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor sporește de 18 ori riscul de a fi responsabil pentru un accident mortal. Mai mult, după cum notează Direcția de Siguranță Rutieră din cadrul Ministerului francez de Interne, accidentele în care alcoolul este un factor agravant sunt mai letale decât altele, deoarece numărul de persoane ucise la 100 de răniți spitalizați ajunge la 23, față de 10 în cazul accidentelor fără alcool.

Ca răspuns la seria mare de tragedii de pe șosele, premierul francez Élisabeth Borne și-a declarat intenția de a înăspri sancțiunile pentru șoferii care consumă substanțe interzise. „Voi convoca un comitet interministerial de siguranță rutieră”, a spus aceasta, adăugând că, totodată, va spori controalele rutiere, de la 800.000 în 2022 la 1 milion în 2023, „pentru a descuraja acest gen de comportament”.

În plus, Élisabeth Borne a mai anunațt că miniștrii Justiției și Internelor studiază posibilitatea creării unei „infracțiuni de omor rutier”. În prezent, accidentele de circulație soldate cu decesul victimei sunt clasificate drept „ucidere din culpă”, chiar și atunci când șoferul responsabil este beat sau drogat.

Presa franceză arată că deși, astăzi, pedepsele ajung până la zece ani de închisoare și o amendă de 150.000 de euro, acestea sunt rar pronunțate de instanțe, ceea ce stârnește furia victimelor și a asociațiilor de profil. Ele militează pentru includerea acestor infracțiuni în Codul penal sub denumirea de „omucidere rutieră”, în locul celor de „omucidere din culpă”, rezultând în consecință condamnări mai severe pentru autorii accidentelor mortale.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Easter Jeep Safari. Invitație la aventură

Două noi spații moderne de servicii vor fi deschise pe Autostrada A1 de la 1 iunie

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Podul de la Cernavodă
Siguranţă rutieră

Restricţii de circulaţie pe Autostrada Soarelui, la Podul de la Cernavodă

În perioada 27 septembrie – 10 octombrie, se efectuează lucrări de înlocuire...

șoferi
Siguranţă rutieră

Doar 3 șoferi români din 10 respectă limita de viteză în oraș

Doar 3 șoferi români din 10 respectă, de obicei, limita de viteză...

siguranța rutieră
Siguranţă rutieră

România are nevoie de măsuri urgente pentru a îmbunătăți siguranța rutieră

Accidentele grave înseamnă nu doar bunuri avariate, ci vieți pierdute, familii destrămate...

giurgiu
Siguranţă rutieră

Lucrări de reparaţii pe Podul Prieteniei. Trafic restricţionat între PTF Giurgiu şi Ruse

În perioada 28-31 august 2023 vor fi demarate lucrări de reparaţii pe...