Franța va instala radare sonore pentru combaterea poluării fonice produse de transportul rutier

În cadrul unui proiect-pilot, Guvernul de la Paris a decis instalarea de radare sonore pe șosele, pentru a combate poluarea cauzată de zgomotul din transportul rutier.radare sonore

„Costul zgomotului pentru societatea franceză este de 147 de miliarde de euro pe an. Numai în aglomerata regiune Ile-de-France, se estimează că zgomotul reduce cu aproape 11 luni speranța de viață”, au precizat reprezentanții Guvernului francez.

Cu o durată de doi ani, proiectul pilot presupune instalarea radarelor sonore în șapte localități: Paris, Nisa, Toulouse, Bron, Villeneuve-le-Roi, Rueil-Malmaiso și CCHVC – Communauté de communes de la Haute-Vallée de Chevreuse.

radare sonore

Obiectivul inițiativei este de a identificare soluții pentru combaterea poluării fonice provenite de la vehicule. „În funcție de rezultate, radarele sonore pot fi instalate în toată țara, dacă o prevedere legislativă în acest sens o va permite”, a mai precizat Guvernul de la Paris.

Măsuri educaționale…

Proiectul pilot este împărțit în două etape. Prima, lansată la începutul anului 2022, prevede „testări rutiere în condiții reale fără a constata încălcări”. Testele ar trebui să contribuie și la definirea „măsurilor educaționale care vizează informarea cetățenilor”. În această etapă, va fi testat un prag de 90 de decibeli. De asemenea, va fi definit un nivel de zgomot maxim care va fi introdus în Codul Rutier, fiind însă exceptate vehiculele agricole și anumite vehicule de colecție.

… și sancțiuni

Cea de-a doua etapă va începe după omologarea radarelor sonore. Acesta va consta în „testări în condiții reale care pot duce la amenzi”. În acest caz, sancțiunea va fi ​​de 135 de euro, urmînd să fie redusă la 90 de euro în cazul plății în termen de 15 zile. Un panou specific va indica desfășurarea experimentului cu radare sonore.

 

CITEȘTE ȘI:

Peugeot prezintă o gamă de vehicule comerciale electrificată complet

Prejudiciu de peste 40 milioane de lei din achiziţii intracomunitare de autovehicule second-hand

 

Adaugati comentariu