semiconductori
Home Piaţa auto Industrie auto Franța acordă un ajutor de stat de 2,9 mld. euro pentru o mega-fabrică de semiconductori

Franța acordă un ajutor de stat de 2,9 mld. euro pentru o mega-fabrică de semiconductori

Mega-fabrica de semiconductori din Crolles, în apropiere de Grenoble, a demarat producția la începutul acestei săptămâni, la mai puțin de un an de la anunțul investiției în acest proiect al STMicroelectronics și GlobalFoundries.

Investiția totală este de aproape 7,5 miliarde de euro și va beneficia de un ajutor de stat „până la 2,9 miliarde de euro”. Sprijinul Guvernului francez a fost validat de Comisia Europeană pe 28 aprilie 2023, în conformitate cu European Chips Act.

„Sprijinul de stat este asigurat din componenta Semiconductoare cuprinsă în «France 2030» (planul de investiții al Franței, n.red.), care reprezintă un total de 5,5 miliarde de euro pentru cinci ani. Acest lucru va face posibilă dublarea producției de semiconductori în Franța până în 2028 și declanșarea unor investiții de aproape 18 miliarde de euro în teritoriu. Mai mult, dacă uzina este mai profitabilă decât se aștepta, o parte din acest ajutor de stat va fi rambursată autorităților publice”, a explicat Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, Finanțelor și Suveranității Industriale și Digitale.

Obiectivul acestei mega-fabrici de semiconductori este de a crește capacitatea de producție franceză cu 620.000 de cipuri pe an până în 2028.

Noua unitate de producție urmărește „să atenueze tensiunile de aprovizionare, în special pentru industria auto, prin creșterea cu aproape 6% a capacității europene existente”, a transmis Guvernul francez.

În plus, la solicitarea statului, STMicroelectronics și GlobalFoundries vor trebui, de asemenea, să prioritizeze anumite comenzi – până la 5% din capacitățile anuale de producție – pentru a satisface nevoile de securitate națională sau cele ale IMM-urilor.

Companiea tehnologică STMicroelectronics este o corporație multinațională olandeză, de origine franco-italiană, cu sediul lângă Geneva (Elveția), fiind listată la bursa franceză. ST este cea mai mare companie europeană de producție și proiectare de semiconductori. Compania a rezultat, în 1987, din fuziunea a doi producători de semiconductori, Thomson Semiconducteurs din Franța și SGS Microelettronica din Italia.

GlobalFoundries Inc. este o companie multinațională de producție și proiectare de semiconductori, cu sediul în Malta (New York). Creată prin cesionarea diviziei de producție a AMD, compania a fost deținută de Mubadala Investment Company, fondul suveran al Emiratelor Arabe Unite, până la oferta publică inițială (IPO) din octombrie 2021. Compania este al patrulea cel mai mare producător de semiconductori din lume și este listată pe NASDAQ.

 

 

CITEȘTE ȘI:

TCO, un criteriu esenţial pentru alegerea vehiculelor

Cum au apărut creditele pentru mașini. Scurtă istorie

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

volvo cars
Industrie auto

Volvo Cars va produce ultima mașină diesel la începutul anului 2024

Constructorul auto suedez Volvo Cars a anunţat, marţi, în cadrul Climate Week...

Industrie auto

ZF creează un motor electric fără magneți

ZF a dezvoltat un motor electric care nu necesită magneți, cu un...

Producția de autoturisme
Industrie auto

ACAROM: În primele 8 luni, producția de autoturisme din România s-a ridicat la 327.917 unități

Producția de autoturisme din România s-a ridicat la 327.917 unități în primele...

continental
Industrie auto

IAA Mobility 2023: Continental și Google Cloud echipează mașinile cu inteligență artificială generativă

Continental a anunțat un parteneriat cu Google Cloud în timpul conferinței de...