În plină ofensivă a vehiculelor comerciale din portofoliu, Ford lansează noua generaţie a modelului de mare succes Transit. Mai versatilă ca oricând, noua utilitară va fi comercializată în această formă pe toate pieţele pe care este prezentă compania.
Pentru a elimina din start nelămuririle unora vis-a-vis de numele adoptate de către cei de la Ford în cazul ofertei auto a vehiculelor comerciale, vom reaminti pe scurt aspectele principale. Sunt urmărite două mari direcţii: Tourneo (linia de vehicule comerciale pentru pasageri) şi Transit (autovehiculele destinate transportului de mărfuri). Acestea se aplică vehiculelor comerciale mici din gama Ford: Connect, Custom şi lui Courier (model complet nou, ce urmează a fi lansat în 2014). Peste toate acestea, pe scara „evoluţiei“, se situează marele Transit (şi atât!).
Am avut ocazia să testăm noua generaţie a celui din urmă la evenimentul de lansare internaţională ce s-a desfăşurat la Barcelona. Cu o carieră care s-a concretizat în peste şapte milioane de unităţi comercializate de la debutul din 1965, Transit se află la una dintre cele mai importante borne ale istoriei sale. Asta pentru că modelul va fi comercializat la nivel mondial, pe toate pieţile pe care este prezentă compania, inclusiv în Statele Unite ale Americii, iar datorită multitudinii de opţiuni de configurare, asupra cărora vom reveni, vor fi posibile peste 450 de combinaţii de caroserie – motorizare – sistem de tracţiune.
În SUA, Transit va fi produs la fabrica din Kansas City, unde este construit şi modelul F150, şi va înlocui, în oferta auto, gama nord-americană E-Series, în vreme ce producţia europeană se va desfăşura în Turcia, la uzina Ford Otosan din Kocaeli. Noul vehicul comercial se aliniază astfel tendinţelor de globalizare a produselor, adoptate de Ford, urmând direcţia lui Focus sau a noii generaţii Ford Mondeo.
Pentru dezvoltarea noii utilitare de dimensiuni generoase, inginerii au efectuat teste care au echivalat cu 11 milioane de kilometri parcurşi; mai mult, pentru o înţelegere cât mai corectă a nevoilor noilor utilizatori, încă din stadiul de dezvoltare, 500.000 de kilometri de teste au fost parcurşi de clienţi, care au exploatat astfel vehiculele după nevoile lor reale.
În oferta auto, pe lângă toate caracteristicile urmărite în proiectare, o importanţă deosebită a fost acordată şi operaţiunilor de întreţinere/ mentenanţă şi celor de service a vehiculului (intervenţiile neprogramate). Intervalul de revizie a fost stabilit la 50.000 km sau 2 ani de zile, în timp ce contra sumei de 372 euro (cu TVA) se poate achiziţiona un pachet ce conţine două revizii.
A fost optimizat de asemenea şi timpul necesar pentru mentenanţa planificată la peste 150.000 km (redus de la 5,4 la 4,2 ore, comparativ cu generaţia precedentă a lui Transit).
Până la 15,1 m3 de încărcătură
Capacitatea de transport a lui Transit este esenţială. Ca şi versiuni de echipare a şasiului avem, în oferta auto: Van, Double-cab-invan, Kombi, Kombi van, autoşasiu cabină simplă, autoşasiu cabină dublă sau autoşasiu schelet. Vom zăbovi în primul rând asupra caracteristicilor constructive variate, care contribuie esenţial la cele peste 450 de combinaţii posibile de Transit.
În cazul lui Van (Furgon) modelul este disponibil cu trei variante de lungime a ampatamentului (3.300, 3.750 sau 3.954 mm), trei variante de lungime totală (5.531, 5.981 sau 6.704 mm) şi două variante de înălţime a caroseriei (2.547 sau un maxim de 2.780 mm).
Spre exemplu, dacă se optează pentru maximum în cazul celor trei dimensiuni despre care am precizat, discutăm despre versiunea Ford Transit Van Jumbo, care poate primi în compartimentul de marfă o încărcătură cu un volum de 15,1 m3 şi cu o masă maximă admisibilă de 4.700 kg (în general, comparativ cu generaţia precedentă, spaţiul disponibil pentru marfă a fost majorat în medie cu 10%).
În oferta auto, exact aceleaşi caracteristici sunt disponibile şi pentru versiunile de pasageri, Transit Bus, care pot găzdui 12 pasageri (în cazul caroseriei cu ampatament de 3.300 mm), 15 pasageri (ampatament de 3.750 mm) sau 18 pasageri (3.750 mm ampatament şi o lungime totală de 6.704 mm).
Pentru Transit Şasiu cabină simplă, de exemplu, lungimea totală poate varia între 5.572 mm şi 7.577 mm, iar ampatamentul poate avea 3.504/3.953/4.522 mm. Puntea spate, atât în cazul versiunilor furgon sau persoane, dar şi în cazul celor şasiu-cabină poate avea o configuraţie cu roată simplă sau cu roţi jumelate (ansamblu dublu de pneuri).
Transmisia cuplului motor produs de unitatea Duratorq TDCi de 2,2 litri se poate face fie către puntea faţă, fie către cea spate sau se poate opta pentru un sistem de tracţiune integrală, deci iarăşi putem spune că este practic imposibil să nu găseşti o variantă optimă pentru nevoile tale de transport.
Motorizarea diesel este singura disponibilă în oferta auto, dar vine în trei versiuni de putere, de 100 CP, 125 CP sau 155 CP, ultimele două respectând deja normele de poluare Euro VI. Transmisia disponibilă este una manuală cu şase rapoarte, iar versiunile Transit ECOnetic promit un consum de combustibil de doar 6,4 l/100 km.
Realitatea nu este la fel de generoasă, în sensul că în testul nostru consumul de combustibil nu a scăzut sub valoarea de 10 l/100 km. Totuşi, trebuie precizat că am condus un Transit Jumbo şi o versiune de cabină-şasiu lungă, fiecare încărcat cu câte 450 kg. Ce am remarcat pozitiv în exploatare este modul foarte intuitive şi uşor în care se conduce, apropiat de un turism; cu diferenţele clare de gabarit.
Vizibilitatea este de-a dreptul excelentă, fiind o mare bilă albă, chiar şi pe străduţele înguste, furgonul de 6,7 m fiind ˝strecurat˝ facil. Aş spune chiar că acesta, împreună cu intervalul de efectuare al reviziilor şi cu implicaţiile lor financiare, sunt marile atuuri ale noii generaţii Transit, pe lângă cele de versatilitate, înşirate anterior.
Şi pentru şoferul unui astfel de model viaţa poate deveni destul de roz. Habitaclul este foarte bine organizat, arhitectura fiind împrumutată şi adaptată de la gama de autoturisme Ford, iar izolarea fonică a primit o atenţie specială.
Volanul este reglabil atât pe înălţime cât şi pe adâncime, fiind foarte uşor să găseşti poziţia ideală pentru condus, deci implicit drumurile lungi pot fi parcurse cu un grad sporit de relaxare. Pentru pretenţioşi, utilitara poate fi echipată cu o serie de funcţii de confort, precum Ford SYNC, Cruise Control adaptiv, sistem de avertizare a părăsirii benzii de rulare, cameră video pentru mers cu spatele, sistem de control al balansării remorcii, control adaptiv al greutăţii sau sistem de asistenţă la pornirea în rampă.
Cea mai accesibilă versiune din oferta auto a noului Transit este o cabină-şasiu cu tracţiune faţă, cu un ampatament de 3.954 mm (roată simplă spate) şi motorizare de 100 CP, care costă 24.056 euro cu taxe incluse.
Cel mai scump Transit, analizând lista oficială de preţuri, este Bus de 17+1 locuri, punte spate motoare cu roţi jumelate, ampatament de 3.750 mm şi 155 CP, care costă 50.654 euro (taxe incluse).
Interior:
Ford descrie interiorul lui Transit drept un birou mobil. În acest sens scaunele se pot plia pentru a forma suprafaţa dreaptă a unei mese de lucru. Materialele alese sunt de calitate iar postul de conducere inspiră dinamism.
Artificii:
Sub scaunele pasagerilor din dreapta sunt prevăzute spaţii suplimentare de depozitare.
Utilitate:
La bord găsim chiar și o priză de 230 V, pentru laptop sau orice dispozitiv electric uzual.
Capacitate de transport:
În varianta van, Transit propune uşa laterală cu cea mai mare deschidere din clasă – 1.300 mm, pentru o mai bună operare a încărcăturii prin intermediul motostivuitoarelor. Versiunile autoşasiu pot fi echipare cu benă şi se pot comanda cu punte motoare faţă, spate sau cu sistem tracţiune integrală. De asemenea, sunt disponibile şi şasiuri cu roţi jumelate pe puntea spate (roţi duble) pentru capacitate de transport mărită.
Gama Transit:
Denumirea Transit li se aplică şi celorlalte trei modele utilitare de transport marfă din oferta Ford. Transit Courier (model ce urmează a fi lansat), Transit Connect şi Transit Custom reprezintă oferta de modele utilitare uşoare, în timp ce noul Ford Transit acoperă segmentul utilitarelor mijlocii cu masă maximă admisibilă de până la 4,7 tone. Variantele de transport persoane pot găzdui până la 17+1 oameni la bord.
Premiu:
După ce în 2013 şi 2014 Transit Custom şi Transit Connect au câştigat marile premii „International Van of the Year”, noul Transit este principalul favorit al ediţiei 2015 a competiţiei.
Siguranţă:
A fost unul dintre criteriile urmărite cu atenţie în proiectare. Sunt disponibile sisteme precum cele de alertare a părăsirii benzii, Cruise Control adaptiv, monitorizarea presiunii pneurilor sau camera video pentru mersul cu spatele.
(Articol publicat în revista AutoExpert Flote, luna martie 2014)
Comentați?